Uzman Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, gastritten korunmak için asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerektiğini kaydetti.
Gastritin mide iç duvarının iltihaplanması olduğunu dile getiren Korkmaz, sağlıklı bir beslenme ile iyileşebileceğini dile getirdi.
Akut gastritin kısa süreli, ani ve şiddetli şekilde, kronik gastritin ise uzun süre devam ettiğini ifade eden Korkmaz, gastritin ortaya çıkmasında stresin de etkili olduğunu dile getirdi.
"Gastrit mide iç duvarının iltihaplanmasıdır"
Korkmaz sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme ve stresten uzak durulması gerektiğini kaydederek, "Gastrit, mide iç duvarının iltihaplanmasıdır. Gastrit yapılan araştırmalar sonucunda sağlıklı bir beslenme programı ve öneriler ile iyileşebilir." dedi.
Gastrit çeşitlileri hakkında bilgi veren Korkmaz, "Gastrit iki grupta incelenmektedir. Akut gastrit besin zehirlenmeleri, alkol alışkanlıkları viral enfeksiyonlar, stres, gibi nedenler ile ortaya çıkar. Klinik bulguları ise mide bulantısı, kusma, diyare (ishal), ateş, baş ağrısı, kas kramplarıdır. Kronik gastrit, genetik faktörlere bağlı olabilir. Beslenme yetersizlikleri, sigara, alkol alışkanlıkları gibi nedenler ile ortaya çıkar. Klinik bulguları, karın ağrıları, iştahsızlık, anemi flavonoidler gastrite neden olan helicobakter ile savaşarak etkilerini hafifletmekte ve gastritin yayılmasını, ülsere dönüşmesini engellemektedir. Flavanoid içeriği yüksek besinler elma, yeşil çay, kiraz; kabak, kereviz, kızılcık, yaban mersini." ifadelerini kullandı.
"Yemekler çok sıcak ve çok soğuk tüketilmemelidir"
Tüketilen yemeklerin aşırı sıcak veya soğuk olmasından sakınmak gerektiğini dile getiren Korkmaz, "Gastritten korunmak için yemekler çok sıcak veya çok soğuk tüketilmemelidir. Mideyi uyarmayan besinler tercih edilmelidir. Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı, az posalı ve yumuşak besinler tercih edilmeli az az, sık sık beslenilmelidir. Sağlığınızı önemseyin ve tedaviye geç kalmayın. Gastrit kansere kadar gidebilen ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Prof. Dr. Barış Erdoğan'a göre Kartalkaya’daki otel yangını enkazında hâlâ cesetler aranırken, çevredeki otellerde olup bitene kayıtsız bir şekilde piste çıkan tatilcilerin oluşturduğu tablo, toplumsal duyarlılık adına geldiğimiz noktayı sorgulamamız gerektiğini açıkça gözler önüne seriyor.
Felaketlerin ve travmaların, insanın temel güven ve adalet duygularını sarsarak bireysel ve toplumsal etkiler ortaya çıkardığını belirten Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Serdar Nurmedov, bu tür olaylarla başa çıkmak için duyguların kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
Sağlık-Sen Mardin Şube Başkanı Abdullah Saruhan, 23-30 Ocak “Kudüs Haftası” münasebetiyle yaptığı açıklamada, işgal güçlerinin Gazze’de sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara değinerek, “Büyük bir vahşet yaşanıyor. Ancak Gazze’deki sağlık çalışanları, tüm imkânsızlıklara rağmen direnişin gizli kahramanları olmuştur” dedi.