Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir, Alzheimer hastalığının zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu söyledi.
Dr. Öğr. Üyesi Demir, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Alzheimer hastalığının, ileri yaşlarda “demans” tablosuna en fazla neden olan, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte giderek artan sıklıkta görülen, psikolojik, davranışsal ve fiziksel yıkıma sebep olan nörodejeneratif bir hastalık olduğunu belirtti.
Demir, “Her yıl 21 Eylül günü 'Dünya Alzheimer Günü' olarak kutlanmaktadır. Bu gün vesilesiyle hastalığa ve etkilerine dikkat çekmek amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir. İleri yaşlarda hafızayı, düşünmeyi ve günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini olumsuz etkileyen çöküntü halleri 'demans' olarak bilinir. Tipik olarak öğrenme ve yakın bellek bozukluğu ile kendini gösteren Alzheimer hastalığının belirtileri arasında bellek kaybı, dil problemleri, zayıf ya da azalmış muhakeme, eşyaları kaybetme, kişilik ve davranış değişiklikleri, ruh hali değişiklikleri, bilinen görevleri yerine getirmede zorluk, zaman ve yer oryantasyon bozukluğu ve soyut düşünme problemleri bulunmaktadır. Bu uyarıların bilinmesi, zamanında hekime başvurulması, tanının mümkün olan en erken evrede konulması ve etkin tedavi yaklaşımlarının uygulanması sağ kalım süresi ve yaşam kalitesi açısından oldukça önemlidir.” dedi.
Hastalığın tanısının klinik bulgulara dayanarak konulduğunu belirten Demir, “Üzerinde yoğun çalışmalar yapılsa da hastalığın kesin tedavisi bugün için yoktur. Ancak, yapılan tedavilerle hastalığın semptomları azaltılabilir ve ilerlemesi yavaşlatılabilir. Öncelikli amaç, hastanın yaşam kalitesini artırmak olup, tedavi sürecinin multidisipliner bir anlayışla yönetilmesi en ideal yaklaşımdır” dedi.
Demir, Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı bünyesinde demans ve Alzheimer hastalarına yönelik tetkik ve tedavi hizmetleri ile hasta yakınlarına destekleyici sağlık hizmetleri sunulduğunu ifade ederek, “Harran Üniversitesi Hastanesi olarak Alzheimer hastalığının farkındalığını artırmak ve hastalara destek olmak için çalışmalar yürütüyoruz” diye ekledi.
Öte yandan, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında hastane girişinde bir stant açılarak vatandaşlar hastalık hakkında bilgilendirildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çağımızın önemli bir sorunu olan besin alerjisi son yıllarda çocuklarda daha yaygın görülüyor. Yapılan araştırmalar; çocuklarda besin alerjisinin son 20 yıl içinde 2-3 kat arttığını gösteriyor.
Ergoterapinin, çocukların günlük yaşam becerilerinde bağımsızlık kazanmasını, motor ve sosyal becerilerini geliştirmesini hedefleyen önemli bir destek alanı olduğunu belirten Uzman Ergoterapist Cahit Burak Çebi, ergoterapinin yalnızca nörogelişimsel bozukluklar yaşayan değil, tüm çocuklar için uygun olduğunu söyledi.
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Atakan, yarıyıl tatiline yaklaşırken çocukları ekrandan uzaklaştırmak için ailelere uyarılarda bulundu.
Duygusal hijyenin insanların ruhsal olarak hasta olmaması için geliştirilen bir kavram olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Fiziksel sağlığımız için gösterdiğimiz özeni duygusal sağlığımız, psikolojik sağlığımız için gösteremiyoruz.” dedi.