Enfeksiyon hastalıklarında kesin tedavi dinlenmektir

Üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında serum ya da iğne tedavisinin fayda sağlamadığına dikkat çeken uzmanlar, kesin tedavinin dinlenmek olduğunu belirtti.
Bursa Çekirge Devlet Hastanesi'nde görevli Acil Tıp Uzmanı Dr. Cengizhan Keski, enfeksiyon hastalıkları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kış aylarında kapalı ortam ve toplu taşıma araçları ile birlikte viral enfeksiyonların insanlarda grip ve soğuk algınlığına neden olduğuna dikkat çeken Keski, "Bu yüzden korunma olarak bulunduğunuz ortamlarda ellerinizi çok sık yıkamanız gerekmektedir. Sonuçta virüsler ellerimiz nedeniyle ağız ve burun yoluyla hastalığa neden olmaktadır. 2 yaş altı ve 65 yaş üstü bireyler bu konuda risk grubundadır. Bununla birlikte diyabet, kalp, kalp yetmezliği ve kanser hastaları gribal enfeksiyona daha yatkındır." dedi.
Aile hekimine başvurun
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının 2 ile 7 gün arasında kendiliğinden geçen enfeksiyonlar olduğu bilgisini veren Keski, "Hastanın 5 günden sonra şikâyetleri azalmıyorsa, giderek artıyorsa, 2 yaş altı ya da 65 yaş üstü bireyse veya ek bir hastalığı varsa bir sağlık kurumuna başvurabilir. Bu sağlık kuruluşu ilk etapta acil servisler değil daha çok aile hekimleri olmalıdır. Serum ya da iğne hastaya fayda sağlamamaktadır. Bunları ağız yoluyla almak hastaya daha çok fayda sağlamaktadır." şeklinde konuştu.
Ekstra bir tedaviye gerek
Üst solunum yollarında dinlenmenin kesin tedavi olduğunu ve ekstra bir tedaviye gerek olmadığını vurgulayan Keski, "Bunun yanında ağrı kesici veya ateş düşürücüler kullanılabilir. Ayrıca narenciye ürünleri adı verilen portakal, limon, mandalina gibi meyvelerin tüketilmesi tedaviye yardımcı olur." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dün İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, sadece fiziksel değil, psikolojik etkileriyle de toplumda izler bıraktı.
Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde zabıta ekiplerinin denetiminde son tüketim tarihi geçmiş 2 ton küflenmiş lokum ele geçirildi.
Yolda, trafikte ya da araçta hiçbir sorun yokken de kazalar meydana geldiğini belirten uzmanlar, bu kazaların ardında ‘yol hipnozu’ olabileceğini söylüyor.
Genetik bilgiyi taşıyan DNA’mızın çeşitli nedenlerle hasar görebileceğini dile getiren uzmanlar, bu hasarın en yaygın nedenleri arasında radyasyon (UV, X ve gama ışınları), kimyasallar (sigara dumanı, toksinler), viral enfeksiyonlar ve vücutta doğal olarak oluşan metabolik süreçlerin yer aldığını söylüyor.