Batman SAĞ-ÇEV Başkanı Güneş, Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, hastalık gelmeden önce sağlığın kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.
Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, “Halk Sağlığı Haftası” münasebetiyle yazılı açıklama yaparak, önemli tavsiyelerde bulundu. Her yıl 3-9 Eylül arası Halk Sağlığı Haftası’nın kutlandığını anımsatan Güneş, “Biz Sağlık ve Çevrecilik Derneği olarak bu yılki temamızda ‘Çok yürüyüş yapın ve sağlıklı olun’ diyoruz. Çünkü sağlık kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden iyi olma halidir. Bizler hem kendi sağlığımıza ve hem de aile bireylerinin sağlığına dikkat etmemiz gerekir. Sağlığımızı koruyabilmemiz için bol bol spor yapıp ve kendimizi, ailemizi zararlı alışkanlıklardan korumamız gerekir.” dedi.
Özellikle çocukların temizlik, beslenme ve aşılarına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Güneş, “Peygamber Efendimiz hadisi şerifinde şöyle buyuruyor: ‘Beş şey üzerinize gelmeden önce bunların kıymetini iyi bilin.’ Bunlardan bir tanesi de hastalık gelmeden önce sağlığınızın kıymetini iyi bilmemizdir. Eğer sağlığımızın kıymetini bilmesek hem maddi hem de manevi olarak hasta oluruz. Özellikle vatandaşlarımızdan isteğimiz, kendilerini üç beyazdan uzak tutmasıdır. Bunlar un, şeker ve tuzdur. Sağlığınızı kontrol ettirin. Sağlık sorunlarını ortaya çıkmadan fark etmek, iyi ve uzun yaşamak açısından önemli bir stratejidir.” diye konuştu.
“Fazla kilolar sağlığı tehdit eder”
Düzenli genel sağlık kontrolünün yaptırılması gerektiğine dikkat çeken Güneş, “Yaşınıza, sağlık geçmişinize ve doktor tavsiyesine göre düzenli aralıklarla sağlık kontrolü yaptırmak önemlidir. Kanser taramaları için KETEM’e başvurun. Kilolarımıza dikkat edelim. Fazla kilolar sağlığı pek çok şekilde tehdit eder. Kalbe yük bindirir ve dolaşımı yavaşlatır, kemik ve kaslarda stres oluşturur, nefes almayı zorlaştırır. Şeker, kanser ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskini artırır.” ifadelerini kullandı.
“Kantinler sıklıkla denetlenmeli”
Yetkililerden okul dönemlerinde çocukların sağlığı açısından kantinlerin denetimlerini sıklıkla yapmasını isteyen Güneş, son olarak şunları söyledi:
“Özellikle okulların açılmasıyla birlikte kantinler sürekli olarak denetlenmeli. Kantinlerin hijyene uyup uymadıkları ve kantinlerde satılan malların çocuklarımızın sağlıklarına olumsuz etki yapıp yapmadığına dikkat edilmeli. Çocukların sağlığına zarar verecek malzemelerin satılmaması ve düzenli olarak bunların kontrol edilmesini istiyoruz. Ayrıca okul yetkilileri de sınıfların temizliklerine çok dikkat etmesini istiyoruz.” (Mehmet Fatih Akgül - İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bazı insanların başarılı olmalarına rağmen kendini yetersiz ve sahtekâr gibi hissettiğini belirten uzmanlar, bu duruma imposter sendromu denildiğini söylüyor.
Gaziantep Şehir Hastanesi Hekimlerinden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Lütfü Aşkın, son yıllarda Türkiye ve dünya genelinde artan genç kalp krizlerinin önüne geçebilme adına yaşam tarzının değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Zekânın, doğuştan gelen bir kapasite olarak yüzde 30-40 oranında belirleyici olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yüzde 60-70 oranında eğitimle geliştirilebilir. Zihinsel yatırım, emek ve çabayla daha hızlı yol alınabilir ve bu kişiler daha avantajlı olurlar.” dedi.
Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, enstitünün yalnızca ameliyat yapan bir merkez olmadığını, aynı zamanda bilimsel araştırmalara yön veren, genç nakil cerrahların yetiştirildiği bir eğitim yuvası olduğunu söyledi.