Her yıl 20 milyona yakın insan kansere yakalanıyor
![Her yıl 20 milyona yakın insan kansere yakalanıyor Her yıl 20 milyona yakın insan kansere yakalanıyor](/img/NewsGallery/2025/2/5/441105/FeaturedImage/f8d23f4e-bfe8-4dcf-ba83-bf17cab24eef.webp)
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD), her yıl 20 milyona yakın insanın kansere yakalandığını hatırlatarak kanserle mücadele için erken teşhisin önemine dikkati çekti.
Dünya Kanser Günü'nün 2025-2027 temasının "Benzersiz Birlik" olduğunu açıklayan TTOD, dünya genelinde her yıl 19,9 milyon kişinin kansere yakalandığını ve 9,7 milyonunun hayatını kaybettiği belirtti.
Kanserin hem dünyada hem Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığı hatırlatılan açıklamada, "Kanserle mücadelenin odağına insanları koyarak, her bireyin farklılıklarıyla bu mücadelede ne denli güçlü bir bütün oluşturabileceği amaçlanmıştır. Kanser bir medikal tanıdan çok daha ötesidir. Hastalığın ötesine baktığımız ve hastadan önce insanı gördüğümüz bir dünya yaratmamız önemlidir. Kanser hem dünyada hem ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 19,9 milyon kişi kansere yakalanmakta, 9,7 milyon kişi ise kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. En sık görülen kanser türleri sırası ile meme, akciğer, prostat, kolorektal ve mide olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye Kanser İstatistikleri Raporuna göre, bir yıl içerisinde 223 bin kişiye kanser tanısı konulmuştur. Kanser, sadece bireyleri değil, aynı zamanda aileleri, yakın çevreyi ve toplumları da etkileyen bir hastalıktır." denildi.
"Erken teşhis tedavi için önemli"
Bilim, tıp ve teknoloji sayesinde daha etkili tedavi yöntemleri ve hastaların yaşam kalitesini artırmak için yeni çözümler geliştirildiği aktarılan açıklamada, "Erken teşhis kanserle mücadelede en etkili silahımızdır. Kanserde erken teşhis, hastalığın daha tedavi edilebilir ve yönetilebilir olmasını sağlamak açısından büyük önem taşır. Erken teşhis ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Bu nedenle düzenli sağlık kontrolleri ve tarama testlerine katılmak bireyler için hayat kurtarıcı olabilir. Kadınlar meme ve rahim ağzı kanseri konusunda bilinçlendirilmelidir. Cinsel aktif dönem başladıktan sonra düzenli rahim ağzı örnek alma yani smear kontrolleri ve 40 yaşından sonra düzenli mammografi taramaları yaptırılmalıdır. 45 yaşından sonra kadın erkek ayırmaksızın kolon kanserinde erken tanıya yönelik kolonoskopi periyodik olarak yapılmalıdır." ifadeleri yer aldı.
Sağlıklı yaşam tarzı ile kanser riskini azaltın
Sağlıklı bir yaşam tarzı, düzenli sağlık kontrollerinin, sigara ve alkolsüz bir yaşamı benimsemenin kanser riskini azaltabileceği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Kanserle mücadelede bilgi paylaşımı ve destek grupları gibi kaynaklar da önemlidir. Dünya Kanser Günü, kanserle savaşan herkes için bir umut günüdür. Unutmayalım ki, birlikte mücadele ederek, bilinçlenerek ve destek vererek kanseri yenebiliriz. Biz de Türk Tıbbi Onkoloji Derneği olarak kansere karşı mücadelede en ön saflarda gelecekte daha sağlıklı ve kansersiz bir dünya için bilimin ışığında çaba sarf etmeye devam ediyoruz." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Kalp krizi belirtileri arasında göğüste baskı, nefes darlığı, çarpıntı ve bayılma hissi gibi şikâyetlerin bulunduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Altuğ Çakmak, özellikle kış aylarında soğuk havanın damarları daraltarak kalp krizi riskini artırdığını söyledi.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı paylaşımda, ülkenin dört bir yanındaki sağlık tesislerinde ve mobil tarama araçlarında ücretsiz kanser taramaları yaptıklarını hatırlattı.
Adana'da İl Sağlık Müdürlüğü'nde acil sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla tahsis edilen ambulans ve sağlık araçları, düzenlenen törenle hizmete alındı.