Kaya tuzu üreterek bir asırdır geçimlerini sağlıyorlar

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Çayhan köyü sakinleri, bir asırdır geçimlerini kaya tuzu üreterek sağlıyorlar.
Zengin tuz yataklarına sahip Kozluk (Hezo) ilçesine bağlı Çayhan köyü sakinleri, ekmeklerini üretip sattıkları kaya tuzundan çıkarıyorlar.
Yıl boyunca ürettikleri kaya tuzunu çevre illere ve köylere satan köy sakinleri, köylerinde bir asırdan beridir tuz üretildiğini belirtiyorlar.
Kaya tuzunun oluşma aşamasından bahseden üreticilerden Ferhat Sezgin, "Kuyulardan çektiğimiz suyu dinlenme havuzu dediğimiz büyük havuzlarda dinlendiriyoruz. Bu su, yaklaşık olarak 4-5 gün dinlendikten sonra bunları ufak kuyulara atıyoruz. Ufak kuyularda da bir hafta beklettikten sonra tuz halini alıyor. Biz bu tuzu kuyulardan çıkardıktan sonra çuvallara dolduruyoruz. Tuz, çuvallara girdikten sonra satışa hazır hale geliyor. Sağlıklı ve temiz ambalajlar içinde büyük illere, köylere ve hayvancılık bölgelerine perakende ve toptan olarak satıyoruz. Ayrıca yol üzerinde de satışımızı yapıyoruz. “ dedi.
"Burada bir asırdan beri tuz üretiliyor"
Köyde bulunan gençlerin gidip gurbette çalışacaklarına kendi evlerinde iş imkânına sahip olabileceklerini söyleyen Sezgin, ürettikleri tuzu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin farklı illerine sattıklarını ifade etti.
Sezgin, "Burada bir asırdan beri tuz üretiliyor. Bu tuz, dedelerimizden bize kalan bir mirastır ve halen devam ettiriyoruz. Bu tuz hayvancılık, salamura, peynir ve yemek için gayet doğaldır. Doktorların önerdiği temiz ve sağlıklı bir tuzdur. Bu tuz, köyümüz için bir geçim kaynağıdır. Gençlerimiz gidip gurbette çalışacağına kendi evinde çalışma imkânına sahip oluyor. Gayet güzel bir iştir. Kendi evimizin önünde ürettiğimiz tuzu, Güneydoğu’nun farklı illerine perakende ve toptan olarak satıyoruz. Biz bu işi biraz daha ilerletip çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakmayı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
"Köyümüzdeki tuz oranı GAB’ın ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahip"
Köylerinde üretilen tuzun Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tuz ihtiyacını karşılayabilecek bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Sezgin, ileriki yıllarda tuz üretimini arttırmayı ve işlerini büyütmeyi hedeflediklerini aktardı.
Sezgin, ”Bu bölgede üretilen tuz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahip. Fakat bu yıl su sıkıntısından dolayı tuz üretim oranı düştü. Ama inşallah ilerideki senelerde üretimi arttırıp işi daha fazla büyütmeyi düşünüyoruz. Çünkü bu bizim için bir nimettir. Yaptığımız işi en güzel şekliyle yapmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.
"Yılın 12 ayı üretim yapıyoruz"
Yıl boyunca tuz üretip satarak geçimlerini sağladıklarını söyleyen köylülerden Mevlüt Sezgin ise "Burada 100-120 yıldır, bazen devlet bazen de millet eliyle tuz üretildi ve halen üretiliyor. Gayet doğal ve sağlıklı bir tuz olduğundan babamızdan bu işi miras aldık. Babamız da babasından almıştı. Biz de bu işi çocuklarımıza, çocuklarımız da çocuklarına miras bırakacaktır. Yılın 12 ayı üretim yapıyoruz. Çocuklarımız da yol üzerinde oturup satıyorlar. Tuzun torbasını 15-35 TL’den veriyoruz." dedi. (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bursa’da yaşayan 104 yaşındaki kadın hasta, yapılan kalp kapakçığı ameliyatıyla şifa buldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, astım hastalarının teşhis ve tedavi sürecinde SGK güvencesi altında olduğunu açıkladı.
Bazı insanların başarılı olmalarına rağmen kendini yetersiz ve sahtekâr gibi hissettiğini belirten uzmanlar, bu duruma imposter sendromu denildiğini söylüyor.
Gaziantep Şehir Hastanesi Hekimlerinden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Lütfü Aşkın, son yıllarda Türkiye ve dünya genelinde artan genç kalp krizlerinin önüne geçebilme adına yaşam tarzının değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.