Ramazan Bayramı öncesi İstanbul'da gıda denetimleri arttı

Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, Ramazan Bayramı öncesi tüketimin artması beklenen tatlı, şekerleme ve unlu mamul üreten iş yerleri ile satış noktalarına yönelik denetimlerini arttırdı.
Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşların güvenli gıdaya ulaşması için denetimlerini sıklaştıran bakanlığa bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ülke genelinde başlatılan denetimler kapsamında İstanbul'da da bir dizi denetim gerçekleştirdi.
Özellikle tüketimi artması beklenen tatlı, şekerleme ve unlu mamuller gibi ürünlerin üretim yerleri ile satış noktalarında artan denetimler kapsamında, ürünlerden numuneler alınırken hijyen kurallarına aykırılık olup olmadığı incelendi.
Ayrıca ürünlerin muhafaza koşulları, etiket bilgileri (işletme kayıt numarası, üretici adı ve adresi ile içerik bilgileri ve benzeri), son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi gibi gıda güvenilirliğine yönelik gereklilikler sorgulandı.
Denetimler kapsamında sadece ürün satış yerlerinde değil, aynı zamanda tatlı ve çikolata üreten bir fabrikada da incelemelerde bulunuldu. İncelemede işletme yetkililerinden üretim sürecine ilişkin bilgi alındı.
Halk sağlığının korunması ve sürdürülebilir gıda güvenliğini sağlamak amacıyla Esenyurt ve Eyüpsultan ilçelerinde denetimler yapıldı.
Esenyurt'ta bir çikolata fabrikasına yönelik gerçekleştirilen denetime, Tarım ve Orman Bakanlığı Risk Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Ali Ünverdi, Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Mehmet Menderis ile İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar eşlik katıldı.
"İstanbul'da yılbaşından beri 53 binin üzerinde gıda denetimi yapıldı"
Gerçekleştirilen denetimin ardından gazetecilere açıklama yapan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, kentte 133 bin 500'den fazla gıda işletmesinin bulunduğunu belirterek, bu işletmelerde denetimlerini yoğun olarak gerçekleştirdiklerini söyledi.
1 Ocak'tan bu yana İstanbul'da 53 binin üzerinde gıda denetimi gerçekleştirdiklerini dile getiren Parıldar, "2 bin 500'ün üzerinde gıda işletmesinden aldığımız numuneleri laboratuvarlarda analiz ettirip gıda mevzuatına uygun olup olmadığının kontrolünü yaptık. Bu işletmelerden 47'sine analiz sonuçları uygun olmadığı için idari ceza uyguladık." dedi.
Ramazan ayında un ve unlu mamuller, et ve et mamulleri, süt ve süt ürünleri ile şekerli mamuller üreten işletmelerin denetimine yoğunlaştıklarını kaydeden Parıldar, üretimden sunuma kadar tüm alanlarda etiket bilgilerini, hijyen ve depolama şartlarını yerinde kontrol ettiklerini, uygunsuzluk durumunda gerekli işlemleri yerine getirdiklerini ifade etti.
Parıldar, "İstanbul'da 1 Ocak'tan bugüne kadar bin 200 uygunsuzluğa idari işlem uyguladık. İşlemleri yerine getiriyoruz aynı zamanda düzeltilecek eksikliklerin mevzuatın istediği noktaya getirilmesi için işletmelere süre tanıyoruz. Bugün çikolata üretim tesisinde de incelemelerde bulunduk. Şimdilik herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmedi. Denetimlerimiz devam edecek." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.
Psikiyatrist Uzm. Dr. Erdoğan Erdinç, özellikle genç kadınlarda görülen ve ölüm riski taşıyan ciddi bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervosa hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hastalığın hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı etkileyen karmaşık bir bozukluk olduğunu belirten Erdinç, toplumun bu konuda bilinçlenmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Siirt’te polikliniklerdeki yoğunluğu azaltmak için yeni sıra sistemi uygulanmaya başlandı. Hem MHRS randevulu hastalar kabul ediliyor, hem de sınırlı sayıda randevusuz hastaya sıra veriliyor.