Sağlık Bakanlığı: Coronavirus ölümlerinde otopsi yapılmayacak

Bakanlığın hazırladığı enfeksiyon kontrol önlemleri kapsamında, otopsilerde alınması gereken tedbirler güncellendi.
"Kesin ya da olası Kovid-19 ölümlerinde mümkün olduğunca ölü muayenesi ile karar verilmeye çalışılması, otopsi yapılmaması önerilir." ifadesinin yer aldığı tedbirler, şöyle sıralandı:
"Kesin veya olası Kovid-19 nedeniyle ölenlerin akciğer ve diğer organlarında virüs bulunabilir. Otopside yoğun aerosol (bir katının veya bir sıvının gaz ortamı içerisinde dağılması) oluşturan işlemler yapılması nedeniyle kesin ya da olası Kovid-19 otopsileri mümkünse negatif basınçlı salonlarda, mümkün değilse iyi havalanan bir odada gerekli koruma önlemleri alınarak yapılmalı.
Otopside mümkün olan en az sayıda kişi görev almalı.
Otopsiyi yapan kişi, su geçirmez önlük, N95 ve FFP2 maske, gözlük, yüz siperliği, çift eldiven maskeleri içeren kişisel koruyucu ekipman (KKE) kullanmalı.
Ceset torbasının dışı çamaşır suyu ile dezenfekte edilmeli.
Otopsi sırasında kullanılan malzemeler otopsiden hemen sonra mutlaka temizlenmeli ve steril edilmeli.
Otopsinin yapıldığı çevresel yüzeyler önce su ve deterjanla temizlenmeli.
Temizlik sonrası en az 10'da bir oranında sulandırılmış çamaşır suyuyla ya da yüzde 70 alkol, yüzeyde en az 1 dakika tutularak dezenfekte edilmeli.
Hastanelerde kullanılan yüzey dezenfektanları ya da klor tablet, ürün talimatlarına göre uygulanabilir.
Personel, dezenfeksiyon solüsyonlarını hazırlarken ve kullanırken solunum ve göz koruması dahil uygun kişisel koruyucu ekipman kullanmalı.
Otopside ortaya çıkan atıklar, tıbbi atık yönetmeliğine uygun bertaraf edilmeli."
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çocukluk çağı travmalarını ihmallerin ve istismarların oluşturduğunu belirten uzmanlar, aşırı koruyucu ailenin de çocukluk travması olduğunu söylüyor.
İlkbaharın gelmesiyle birlikte artan burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı türü alerjik hastalıklardan çocuklar daha fazla etkileniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sağlık hizmetlerinde erişim, güvence ve dijital takip alanlarında önemli adımlar atıldığını duyurdu. Bakan Işıkhan, daha önce müjdesi verilen yeni bir SMA ilacının kullanım kolaylığı sağlayarak geri ödeme listesine alındığını açıkladı.
Eczane Teknisyenleri Derneği Batman İl Başkanı Mehmet Can Mikyas, 26 Nisan Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, eczane teknisyenleri ve teknikerlerinin toplum sağlığındaki kritik rolüne dikkat çekti.