Şanlıurfa'da beyninde kist bulunan çocuğun ameliyatı başarılı şekilde gerçekleştirildi

Bilinci kapalı olarak Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servise getirilen ve yapılan tetkiklerin ardından beyninde kist oluştuğu teşhis edilen 12 yaşındaki çocuk başarılı bir şekilde ameliyat edildi.
Kistik ekinokkozis, ülkemizde, özellikle hayvanlarda çok yaygın olması nedeniyle, önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan ve ciddi ekonomik kayıplara yol açan zoonotik karakterli bir hastalıktır.
Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, Echinococcus granulosus adı verilen bir parazittir.
Genelde akciğerin alt lobda lokalize olan bu kitlerin büyümesiyle çevre organlara bası yapar. Buna bağlı olarak karın ağrısı, solunum sıkıntısı, akciğer enfeksiyonu, sağ alt kadranda şişlik, safra yolu tıkanması, karaciğer fonksiyon testlerin yükselmesi gibi kendini gösterir.
Bilinci kapalı olarak acil servise getirilen 12 yaşında ki hastayı yapılan tetkiklerin ardından teşhisini koyup ameliyata alan Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Op. Dr. Barış Erdoğan, "Kist Hidatik hastalığı dünyada bölgelere göre değişen sıklıklarda görülmektedir. Görülme sıklığı yüz binde ikidir ama en çok karaciğer ve akciğerde görülür. Beyin yerleşimleri çok nadir olarak görülür. 12 yaşındaki hastamız bilinci kapalı olarak acile başvurdu. Hastada yaptığımız görüntülemeler sonucunda derin yerleşimli mikroptan kaynaklanan bir hastalığı olduğunu fark ettik. Hastaya acil olarak arkadaşlarımla beraber ameliyat ettik. Ameliyattan sonra hastamızın bilinci yerine geldi. Uyku hali vardı. Ameliyat öncesi genel durumu toparladı. Antibiyotik tedavilerini verdik. Hastamıza bugün itibariyle taburcu edeceğiz." dedi.
Hasta yakını Metin Güler, "Çocuğumun filmini çektikten sonra beyninde kist olduğunu söyleyen doktorlar ameliyat geçireceğini söylediler. Çocuğumu hastaneye getirdim burada çocuğu yatırdılar ameliyata aldılar. Beş saat ameliyatta kaldı. Ameliyatı iyi geçti. Allah hocamızdan, doktorumuzdan razı olsun." şeklinde konuştu.(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çocukluk çağı travmalarını ihmallerin ve istismarların oluşturduğunu belirten uzmanlar, aşırı koruyucu ailenin de çocukluk travması olduğunu söylüyor.
İlkbaharın gelmesiyle birlikte artan burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı türü alerjik hastalıklardan çocuklar daha fazla etkileniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sağlık hizmetlerinde erişim, güvence ve dijital takip alanlarında önemli adımlar atıldığını duyurdu. Bakan Işıkhan, daha önce müjdesi verilen yeni bir SMA ilacının kullanım kolaylığı sağlayarak geri ödeme listesine alındığını açıkladı.
Eczane Teknisyenleri Derneği Batman İl Başkanı Mehmet Can Mikyas, 26 Nisan Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, eczane teknisyenleri ve teknikerlerinin toplum sağlığındaki kritik rolüne dikkat çekti.