Şeker hastalığı damar yapısını bozuyor

Uzmanlar, diyabetin (şeker hastalığı), damarlara verdiği zararla birçok hastalığın hazırlayıcısı oluyor.
Diyabet diğer adıyla “Şeker Hastalığı”, toplumda hızla yaygınlaşıyor ve her 3 yetişkinden birini etkiliyor.
Diyabet, damar yapısını bozmakla birlikte pek çok hastalığın oluşmasına da ön ayak oluyor. Kalp damarlarının tıkanması, beyin damarlarında tıkanıklık, böbrek damarlarına olumsuz etki ve göz damarlarına zarar verme gibi pek çok bölgede özellikle damarlarda, büyük olumsuzluklar ortaya çıkmasına etki ediyor.
Diyabetli hastaların kan şekerlerini normal seviyede tutabilmeleri için ilaç ya da insülin tedavisi uygulamaları gerekiyor. Ancak bu hastaların damar sağlığı ve diyabetin tetiklediği tüm hastalıklara karşı ayrıca uzman kontrolünde olmaları büyük önem taşıyor.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, diyabet ile ilgili önemli mesajlar verdi.
Arıtürk, "Halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı, yani diyabet kronik süreçli ve vücuttaki pek çok organı etkileyen bir hastalıktır. Kan glikoz seviyesinin yüksekliği ile karakterize olan bu hastalık başta kalp damar sistemi olmak üzere göz, böbrek, cilt gibi pek çok organda soruna neden olabilir. Bununla birlikte sinirler, el ve ayaklar da diyabet hastalığının etkilerinin en çok görüldüğü organlardandır. Özellikle uzun süreçte kontrol edilmeyen kan glikoz seviyeleri, vücuttaki harabiyetin artışına neden olur. Diyabet, vücuttaki en önemli zararı damarlar üzerindeki etkilerinden dolayı yaratır. Diyabet büyük atardamarlarda olduğu kadar, tedavisi daha zor olan el ve ayaklardaki küçük atardamarlarda da çok ciddi sorunlara neden olur. Diyabet; koroner damarlarda, böbrek damarlarında, bağırsak damarlarında, şah damarlarında ve bacakların üst kısmındaki büyük damarlarda 'ateroskleroz' adı da verilen damar sertliği gelişimini hızlandırmakta ve sonuç olarak ilgili sistemde sorunların ortaya çıkma sıklığını arttırmaktadır." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, günümüzde çevresel toksinler, aşırı iyot tüketimi, sigara kullanımı ve aşırı stres derken Haşimato'nun giderek yaygınlaştığını, son yıllarda sadece yetişkinlerde değil gençlerde de görüldüğünü belirtti.
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Çağlar Akçalı, Kurban Bayramı'nda artan et tüketimine karşı tavsiye ve uyarılarda bulundu.
Beslenme Uzmanı Diyetisyen Muhammed Şahin, Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et tüketiminin beslenme alışkanlıklarını değiştirdiğini, bunun bazı sağlık risklerini beraberinde getirdiğini söyledi.
Gaziantep Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi Diyetisyenlerinden Pınar Tanış, Kurban Bayramı'nda sağlık ve dengeli beslenme için önerilerde bulundu.