Sigara alışkanlığını sağlıklı hayat merkezi sayesinde bıraktı
![Sigara alışkanlığını sağlıklı hayat merkezi sayesinde bıraktı Sigara alışkanlığını sağlıklı hayat merkezi sayesinde bıraktı](/img/NewsGallery/2025/2/14/442613/FeaturedImage/cd8b9345-684b-4722-b1be-78dfb7ad2f4f.webp)
Şanlıurfa’da yaklaşık 35 yıldır sigara kullanan Muharrem Öncül, Sigara Bırakma Polikliniğinde tedavi olarak sigarayı bıraktı.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Eyyübiye, Haliliye 1 No’lu Bamyasuyu, Akçakale ve Viranşehir ilçelerinde bulunan toplam 5 Sağlıklı Hayat Merkezi, mesai saatleri içerisinde ücretsiz sağlık hizmetleri veriyor.
Şanlıurfa’da sağlıklı hayat merkezlerinde yer alan sigara bırakma poliklinikleri, bağımlılıkla mücadelede önemli bir katkı sağlıyor.
Sigara bağımlılığı ile uzun yıllardır mücadele eden 50 yaşındaki Muharrem Öncül, bu hizmetlerden yararlanarak sağlığına kavuştuğunu belirtti.
Öncül, yaklaşık 35 yıldır sigara kullandığını ve uzun süredir bırakmak istemesine rağmen cesaret edemediğini ifade etti. Daha önce birçok kez denemesine rağmen başarısız olduğunu belirten Öncül, sağlıklı hayat merkezinde yer alan sigara bırakma polikliniği sayesinde sigarayı bırakmayı başardı.
Polikliniğe başvurmasının ardından uzman doktorlarla görüşmeler yaptığını belirten Öncül, kendisine özel bir sigara bırakma planı hazırlandığını ve bu süreçte ilaç tedavisi uygulandığını söyledi. İlaç desteğiyle yaklaşık 6 aydır sigara kullanmadığını belirten Öncül, sigarayı bıraktıktan sonra hayat kalitesinin arttığını dile getirdi.
“Sigarayı bıraktıktan sonra daha rahat nefes alıyorum”
Sigarayı bırakmadan önce yürümekte zorlandığını, merdiven çıkarken nefes darlığı yaşadığını ve sürekli öksürdüğünü belirten Öncül, “Bu şikayetlerim sigarayı bıraktıktan sonra büyük ölçüde azaldı. Artık daha rahat nefes alıyorum, yürürken zorlanmıyorum ve merdivenleri kolaylıkla çıkabiliyorum.” dedi.
Öncül, bu süreçte doktorların ve sağlık çalışanlarının kendisine büyük destek verdiğini ifade ederek, “Karbonmonoksit ölçümlerimiz yapıldı, tahlillerimiz gerçekleştirildi ve süreç boyunca yaşayabileceğimiz zorluklar anlatıldı. Düzenli takiplerle bu süreci çok daha kolay atlattım.” diye konuştu.
Sigara bırakma konusunda tereddüt yaşayanlara seslenen Öncül, “Eğer sigarayı bırakmak istiyorsanız ve nereden destek alacağınızı bilmiyorsanız, sağlıklı hayat merkezlerindeki sigara bırakma polikliniklerine başvurabilirsiniz.” diyerek bu hizmetlerin bağımlılıkla mücadelede büyük bir fırsat sunduğunu vurguladı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çocukluk çağı kanserlerinin, 0-18 yaş arasındaki çocuklarda görülen ve yetişkin kanserlerinden farklı biyolojik özelliklere sahip kanser türleri olduğunu belirten Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Güler Kazancı, en yaygın çocukluk çağı kanserlerinin lösemi, lenfoma ve beyin tümörleri olduğunu söyledi.
Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde, Zabıta ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin ortak denetiminde, bir kasapta 400 kilogram kokmuş et bulundu.
Çocuklara yönelik aşı karşıtlığının halk sağlığı üzerindeki tehlikelerine dikkat çeken Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, insanlar aşı olmayı bırakırsa, bulaşıcı hastalıkların hızla tekrar yayılması riskinin olacağını söyledi.