Sünnetsiz erkek çocuklarda enfeksiyon riski daha fazla görülüyor

Cerrahi bir işlem olan sünnet ile ilgili merak edilenler hakkında değerlendirmelerde bulunan Üroloji Uzmanı Dr. Ali Yıldız, "sünnetsiz erkek çocuklarında, sünnetli olanlara göre 10 kat daha fazla idrar yolu enfeksiyonu görüldüğünü" söyledi.
Yıldız, "Sünnet sonrası ilk 24 saat çok önemlidir. Sünnet olanların ilk hafta aşırı hareketlilikten kaçınmaları gerekmektedir. Bu mevsimde, havalar soğuk olduğu için çocuklar için evde istirahat etmek daha kolay olmaktadır. Yazın dışarıda bisiklet binmek, parkta oynamak gibi yapılan aktiviteler bu dönemde yapılamadığı için sünnet sonrası dönem daha rahat geçmektedir. Aynı şekilde; çocukların okuldan ve derslerinden uzak kalmamaları açısından, yarıyıl tatili sünnet için daha uygun olmaktadır." diye konuştu.
Sünnetin, basit bir işlem gibi görünse de ciddi komplikasyonları olabilen önemli bir cerrahi işlem olduğunu hatırlatan Yıldız, bu sebeple üroloji veya çocuk cerrahi uzmanları tarafından ameliyathane şartlarında lokal veya genel anesteziyle yapılması gerektiğini söyledi.
Sünnet öncesi muayene gerekli midir?
Sünnet sırasında veya sonrasında yaşanabilecek sıkıntıları önlemek için, çocuğun, işlem öncesi sünneti yapacak hekim tarafından muayene edilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, "Hipospadias varlığı (erkek çocuklarında doğuştan gelen bir hastalık) durumunda, sünnet kesinlikle yapılmamalıdır. Ailede veya kendisinde kanama rahatsızlığı öyküsü bulunan çocuklara mutlaka, öncesinde kan testleri yapılmalıdır. Yine çocuğun ek rahatsızlıkları ile ilgili doktor mutlaka bilgilendirilmelidir." şeklinde konuştu.
Sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır?
Yıldız, "Sünnet sonrası ilk 24 saat, ağrı kesici kullanımı gerekebilmektedir. 3 gün boyunca doktor tarafından verilen krem, dikiş yerlerine sürülmelidir. Çocuklar sünnet sonrası birkaç gün içinde, duşa girebilirler. Cerrahi olarak iyileşme 3 gün içerisinde olsa da görüntü olarak iyileşme 3 haftayı bulur." ifadelerini kullandı. (Nizamettin Aşkın-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Tarım ilacı içen 70 yaşındaki bir kadını tedavi etmek isteyen sağlık çalışanları, kadının içtiği ilaçtan etkilendi. Yaşlı kadın ve sağlık çalışanları tedaviye alındı.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nda (DEHB) hiperaktivite ve dürtüselliğin temel belirtiler olduğunu ifade eden uzmanlar, tanı koymak için belirtilerin en az iki farklı yaşam alanında sorun oluşturması gerektiğini söylüyor.
Bingöl’de uyluk bölgesinden alınan doku grefti ile endoskopik septal perforasyon onarımı başarıyla gerçekleştirildi
Batman'da sağlıklı yaşama dikkat çekmek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde bir yürüyüş etkinliği düzenlendi. "Sağlık İçin Harekete Geç" sloganıyla gerçekleştirilen etkinlik, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.