AHEF İkinci Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, "Aile Hekimliği"nin kronik sorunlarından biri olan aile sağlığı çalışan açığının gün geçtikçe artığına dikkat çekti.
2010 yılından bugüne aile hekimliğinden ayrılan aile sağlığı çalışanlarının yerine yenilerinin dâhil edilemediğine dikkat çeken Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) İkinci Başkanı Eryazğan, Türkiye'de aile sağlığı çalışanı açığının sürekli arttığını kaydetti.
Aile hekimliğinde hemşire ya da ebenin aile sağlığı çalışanı olması için devlet hastanelerinden aile hekimliğine geçişte getirilen katı kuralların azaltılması gerektiğini ifade eden Eryazğan, şöyle konuştu:
"Muvafakatname veya dışarıdan alınacak hemşireler için ise maliyenin verdiği bütçeyi Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün yerinde kullanması gerekmektedir. Ancak bu sistem 10 yıldır uygulanmadığı için aile hekimliğinden ayrılan her hemşire ebenin yerine yeni bir aile sağlığı çalışanı geçmesini zorlaştırdı."
"Türkiye genelinde her 10 aile hekiminden ikisinin aile sağlığı çalışanı yok!"
Şu an Türkiye genelinde her 10 aile hekiminden ikisinin aile sağlığı çalışanı bulunmadığına dikkat çeken Eryazğan, "Kimi birimlerde 18 ay gibi uzun dönemlerde hemşiresiz çalışan aile hekimleri var. Bu durum ülkemizde 16 milyon vatandaşın bağlı olduğu aile hekimliği sisteminde aile sağlığı çalışanı olmadığını ve hizmet alımında büyük sorunlar yaşandığını gösteriyor. AHEF olarak yıllarca bu konuyu raporlarımızda, toplantılarda belirttik. Her kurum görüşmesinde bunu dile getirdik. Ben Şanlıurfa da aile hekimiyim. İlimde bu sorun çok büyük sıkıntı." dedi.
"İl Sağlık Müdürlüğünün yayımladığı listeyi aynen ifade edince soruşturma açıldı"
Yunanistan'ın doğum oranı kadar doğum gerçekleşen, bebek ve çocuk nüfusunun yoğunlukta olduğu Şanlıurfa'da 1 ay önce Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü'nün dış alım kadrosundan 9 kadro için ilana çıktığını hatırlatan Eryazğan, yaşadığı bir olayı şu şekilde anlattı:
"İlimizde aile sağlığı çalışanı olmayan aile hekimliği birim sayısı 101. Doğruları sosyal medyadan üzerinden 'aile hekiminin aile sağlığı çalışanı yok' diye duyurunca yani İl Sağlık Müdürlüğünün yayımladığı listeyi aynen ifade edince 'Toplumu yanlış bilgilendirmek, toplumda kargaşaya neden olmak, vatandaşın devlet kurumlarına olan güven duygusunu zedelemek'ten Şanlıurfa Valiliği onayı Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü isteği ile hakkımda soruşturma açıldı."
"Ülkemizde aile sağlığı çalışanı açığı sürekli artıyor"
Türkiye'de aile sağlığı çalışanı açığının sürekli artığını ifade eden Eryazğan, "Bu durum sistemi kilitleme noktasına varmak üzere, onlarca yıl bu konuda sunduğumuz raporların çözümlerin dikkat alınması gerekir. 10 yıldır artarak devam eden, kronikleşen ve gerçekten vatandaşın hizmet almasını zorlaştıran, vatandaşın güven duygusunu zedeleyen bu konunun çözümüne kafa yormaları gerekmektedir. AHEF olarak bu tür susturma ve bastırma çabalarına boyun eğmeyeceğiz, doğruları her platformda söylemeye devam edeceğiz." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde onkoloji tanı ve tedavi merkezi açıldı.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasa teklifiyle muayene katkı payı 20 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca, aile hekimliği hizmetleri ücretsiz hale getirilirken, sigorta prim indirimlerinde yeni düzenlemeler yapıldı.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Viranşehir Devlet Hastanesi’nde kurulan koroner anjiyografi ünitesinde ilk işlem başarıyla tamamlandı.