Rastgele kullanılan antibiyotikler fayda sağlamadığı gibi, birçok ciddi sağlık problemine de neden olabiliyor. Gereksiz antibiyotik kullanmanın zararlarına dikkat çeken uzmanlar, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet Nas, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişigüzel antibiyotik kullanmanın pek çok ciddi sağlık sorununa davetiye çıkarmasının yanı sıra ülke ekonomisine de zarar verdiğini vurguladı.
Türkiye'de gereksiz antibiyotik kullanımında önemli bir artışın olduğunu aktaran Nas, antibiyotiklerin mutlaka doktor önerisi ile kullanılması gerektiğini ifade etti.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Nas
"Kafamıza göre antibiyotik kullanmamalıyız"
Antibiyotiklerin toplum olarak en çok kullanılan ilaçların başında geldiğini belirten Nas, "Belki erişiminin kolay olması, biraz da internetin etkisiyle artan bilgi kirliliği nedeniyle antibiyotik kullanımı maalesef artmış durumda. Antibiyotik kullanımı için mutlaka bir kere doktora başvurmak lazım. İnsanlar kendi kafasına göre evde eksik kalmış kutuları kullanıp antibiyotik tedavisi almaları çok yanlış bir yöntemdir." dedi.
"Gereksiz antibiyotik kullanımı insanın florasını bozuyor"
Antibiyotiğin gereksiz kullanımının hem ülke ekonomisine hem de toplum sağlığı üzerinde ciddi zararlarının olduğuna dikkat çeken Nas, şöyle devam etti:
"Çünkü gereksiz antibiyotik kullanımı insanın florasını bozuyor. Faydalı dediğimiz mikropların ölümüne de aynı zamanda yol açmaktadır. Gereksiz antibiyotik kullanımı, yetersiz doz kullanımı ile beraber antibiyotik direncinin zamanla gelişmesine sebep oluyor. Bunlarla beraber maalesef hastalara uyguladığımız antibiyotiklerin artık etkinliğinin azalmasına da yol açıyor."
"Antibiyotik her ağrı ya da enfeksiyon için uygun değil"
Antibiyotiklerin hekimin önerisi doğrultusunda ve uygun görülen doz ile belirli sürede kullanılması tavsiyesinde bulunan Nas, "Genç ve orta yaş grubu biraz daha kendine güvendiği için maalesef yanlış antibiyotik kullanımına başlıyor. Şikâyeti olan mutlaka bir doktora başvurması lazım. Antibiyotik her ağrı ya da enfeksiyon için uygun değildir. Hastalığa ve enfeksiyona göre genelde uygun antibiyotikleri seçeriz ve uygun dozda, uygun sürede veririz. Ama insanların evde kendi başlarına göre antibiyotik kullanması ciddi handikaplara yol açıyor." diye konuştu.
"Hasta baskısı olmamalıdır"
Antibiyotiklerin mutlaka hekim önerisi ile kullanılması gerektiğinin altını çizen Nas, şunları söyledi:
"Ne kadar çok antibiyotik kullanırsak bunun ileride alerjik bir reaksiyona yol açma ihtimalini de artırıyor. Antibiyotik tedavisi için mutlaka hasta kendinde böyle bir ihtiyacı görüyorsa öncelikle bir doktora muayene olsun. Doktor gerekli muayene ve tetkikleri neticesinde buna kendisi karar versin, hasta baskısı da olmasın. Çünkü antibiyotik kullanımının artması alerji riskini de artırıyor, toplum kökenli antibiyotik direncine de yol açıyor, bir de ülkenin ekonomisine de ciddi zarar veriyor."(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Yoğun Bakımda böbrek tümörü ve agranülositoz (beyaz kan hücrelerinin düşmesi) tanıları ile tedavi görmekte olan 6 aylık Delal Çılgın bebek, tedavisi için Ankara’ya sevk edildi.
Bursa’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı Bursa Şehir Hastanesi’nin bünyesinde kurulan Tüp Bebek Merkezi’nde, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin yanı sıra kanser tedavisi gören ve ileride çocuk sahibi olmak isteyenlere de destek verilecek.
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Biriminde görevli Pratisyen Hekim Emine Yalçın, mevsimsel geçişlerde dikkat edilmesi gereken hususlar ve gereksiz antibiyotik kullanımı hakkında değerlendirmede bulundu.
S.B.Ü. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıpta Uzmanlık Sınavı sonuçlarına göre ilk defa dahiliye branşında asistan hekimleri kadrosuna kattı.