Uzmanlar, kış mevsiminde enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yolunun el hijyeni olduğunu belirttiler.
Elde bulunan mikroorganizmaları temizlemenin en basit ve en etkili yolunun, su ve sabun ile yapılan el yıkama olduğunu belirten Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Çekiç Mor, bol suyla ve köpürterek yapılan el yıkamanın mekanik temizliği sağladığını söyledi.
Dr. Gülay Çekiç Mor, "Virüslerin ve bakterilerin lipit zarını bozarak sabun etkisiyle kimyasal bir yıkamadır. Tabi ki el yıkamanın süresi önemlidir. En az 20-30 saniye bol köpük ve su ile yıkama sonrası, tek kullanımlık havlu ile elleri kurutma el hijyeninin tamamlanmasını sağlar. Kuru ortamda bakteriler üreyemeyeceği için elleri kurutma da yıkadıktan sonra gerekli bir işlemdir." dedi.
"Toplu ulaşım araçlarını kullandık, ellerimizi sonrasında yıkamalıyız"
Günlük yaşamda özellikle ellerin yıkanması gereken durumlara değinen Mor, "Ellerimizi gün içinde tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra, bebeğe bakım vermeden önce ve sonra, dışarıdan eve girdikten sonra ellerimizi yıkamalıyız. Alışveriş yaptık, paraya dokunduk, ellerimizi yıkamalıyız. Toplu ulaşım araçlarını kullandık, ellerimizi sonrasında yıkamalıyız. Aynı zamanda biz, hastanede hastaya dokunmadan önce ve sonra da ellerimizi yıkıyoruz. Bu aynı zamanda diğer hastaya mikroorganizmaların hastalıkların bulaşmasına engel olan hijyeni sağlamada önemli bir adımdır." şeklinde konuştu.
"Virüslerin yayılmasını engelliyor"
Su ve sabun ile el hijyenin, en temel temizlik ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemi olduğunu dile getiren Mor, "Ellerimiz, dış dünya ile en fazla iletişim içinde olan ve vücudumuzda en fazla mikroorganizma barındıran organlarımızdır. Bu mikroorganizmalar bakteri, virüs, mantar ve parazitlerdir. Özellikle çocuklar gibi el hijyenine uyum oranı düşük olan kişilerde çok sık bulaşıcı hastalıklara, ishal salgınlarına, grip influenza gibi salgınların yayılmasına neden olmaktadır." şeklinde konuştu.
"Eldiven enfeksiyonu arttırıyor"
Son olarak el hijyeni sağlamak için yapılan yanlışlara dikkat çeken Mor, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"El hijyeni, en basit yöntem olmasına karşın uyum oranları sağlık çalışanlarında bile istediğimiz oranda değildir. Ancak halkımızın yanlış bildiği, el hijyenini sağlamada etkili olduğunu düşündüğü eldiven yöntemi var. Eldiven el hijyenini sağlamaz. Ellerimizi mikroplardan korumamıza yardımcı olmaz. Tam tersine yanlış bir özgüven geliştirerek enfeksiyon hastalıklarının yayılmasına sebep olur." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Uzman Diyetisyen Ayşe Şura korkmaz, diyet yaptığı halde kilo veremeyen insanların bünyelerine uygun şekilde yemek yemesi ve doğru bir şekilde diyet yapması gerektiğini belirtti.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Dr. Rafet Yıldırım, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda antibiyotik kullanımının çoğu zaman gereksiz olduğunu belirtti.
Uzmanlar, mide yanması ve reflüye karşı; yemekten hemen sonra uzanmamayı, yavaş ve iyi çiğneyerek yemeklerin tüketilmesini öneriyor.
İlaç fiyatlarını belirlemek için kullanılan sabit kur uygulamasının düşük olması, hem ilaç şirketlerinin Türkiye’den çekilmesine hem de ilaç sıkıntısının artmasına neden olduğunu belirten eczacılar, yetkililerden çözüm yolları bekliyor.