Dünya genelindeki her 5 okulun 2'sinde el yıkama imkânı bulunmuyor

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF'in hazırladığı bir raporda, dünya genelindeki okulların yüzde 43'ünde su ve sabun kullanarak el yıkama için gereken imkânların bulunmadığı belirtildi.
Dünya genelinde okulların tekrar açılmasına dair çabalar devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF'in Ortak İzleme Programının yaptığı bir araştırmaya göre, 2019 itibariyle dünya üzerinde bulunan okulların yüzde 43'ünde Coronavirus salgını devam ederken okulların tekrar açılabilmesi son derece önemli olan için su ve sabun kullanarak el yıkama için gereken imkânlar bulunmuyor.
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Coronavirus salgınının başlamasından beri küresel düzeyde okulların kapanması çocukların eğitimi ve sağlığı için daha önce benzeri görülmemiş zorluklar ortaya çıkardı." dedi.
Fore açıklamanın devamında, "Çocukların eğitimine öncelik vermeliyiz. Bu, el hijyeni, içme suyu ve güvenli sağlık hizmetleri dâhil, okulları yeniden açmak için gereken imkânları sağlamak anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.
Rapora göre, dünya genelinde yaklaşık 818 milyon çocuğun devam ettiği okullarda el yıkama imkânı bulunmuyor. Bu durum, Covid-19 ve diğer bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini artırıyor. Bu çocukların yaklaşık üçte biri Sahra Altı Afrika ülkelerinde yaşıyor. En az gelişmiş ülkelerde her 10 okulun 7'sinde el yıkama imkânı bulunmuyor. Bu okulların yarısında da temel hijyen ve su mevcut değil.
Raporda ayrıca Coronavirus salgınını kontrol altına almaya çalışan hükümetlerin, kamu sağlığını korumaya yönelik alınan önlemler ile bu önlemlerin sosyal ve ekonomik etkileri arasında bir denge kurmalarının gerekliliğine vurgu yapıldı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman Canlı Hayvan Pazarı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın genelgesi kapsamında 81 ilde uygulandığı gibi geçici olarak kapatıldı. Kentte şap hastalığına rastlanmazken, kesim işlemleri veteriner hekimler gözetiminde devam ediyor.
Batman'da doğan ve 33 günlük olan F.B. isimli bebekte retina dekolmanı tespit edilmesi üzerine, görme kaybı riskine karşı acil müdahale kararı alındı. Bebek, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edildi.
Yaz aylarında açık hava aktivitelerinin artmasıyla kenelerle bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının da arttığını belirten uzmanlar, bu hastalığın ölümcül olabildiğini söylüyor.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, yaz aylarında artan çevresel faktörlerin göz sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, önemli uyarılarda bulundu.