Fıstık ağaçlarına musallat olan böcekler çiftçiyi endişelendiriyor

Batman’ın Recepler köyündeki 23 dönümlük fıstık arazisine böceklerin musallat olmasından büyük endişe duyan çiftçi, yetkililerden yardım bekliyor.
Batman'ın Recepler köyündeki 23 dönümlük fıstık arazisine böceklerin musallat olmasından büyük endişe duyan çiftçi, yetkililerden yardım bekliyor.
Yıllarca tarım ve hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Recepler (Receba) köyü çiftçileri, yaklaşık 5 yıldır fıstık ekimine yöneldi.
Kendi beceri ve imkânlarıyla fıstık ekimini yapan çiftçilerin başı, fıstık ağaçlarına bulaşan böceklerle dertte. Fıstık ağaçlarına bilmedikleri bir hastalık ve böceğin musallat olması yüzünden yıllarca fıstık ağaçlarına verdikleri emeğin heba olduğunu söyleyen çiftçiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü tarafından köylerine tarım mühendislerinin gönderilerek, kendilerine yardım edilmesini istedi.
Mevcut olan tarım mühendislerinden hiç istifade edemediklerinden yakınan köy çiftçilerinden Ahmet Karakuş, yetkililerin desteğine her zaman ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
Köylerinde 23 dönüm arazi üzerine fıstık ektiğini ifade eden Karakuş, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından daha bir mühendis desteği almadık. Yıllardır uğraş verdiğim fıstık ağaçlarıma bir böcek musallat olmuş, ağaçların yapraklarını hepsini yiyor ve gelişmesine engel oluyor. Buna karşılık olarak fıstık ağaçlarımı ilaçlama yapmama rağmen böcekler hâlâ duruyor. Fıstık ağaçlarıma musallat olan böcekten kurtulmak için bir ilaç istiyorum. 5 senedir ben fıstık ekimiyle uğraşıyorum. Şimdiye kadar tarım mühendisleri, sadece bir defa fıstıkları kontrole geldiler. Fıstıklar daha fidanken gelmişlerdi o zamandan beri de gelmemişler." dedi.
"Devamlı fıstık ağaçların başında nöbet tutamıyoruz"
Fıstık ağaçlarına musallat olan böcekler için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarım mühendislerinin gelip inceleme yapmasını isteyen Karakuş, "Böceğin fıstıklara zarar vermemesi için tarım mühendislerinden bir çözüm istiyoruz. Bu kadar emekten sonra bir menfaat görmezsek bu işten ne anladık. Her zaman fıstık ağaçların başında nöbet tutamıyoruz. Dün ilaçlama yapmama rağmen bugün aynı böcekler bulunuyor. Biz anlamadığımızdan dolayı tarım mühendislerin gelip hastalıkları tespit edip, yaprakları yiyen böcekleri araştırmalarını istiyoruz. İki adet fıstık ağacım bu sebepten dolayı kurumuş. Bunun artış göstermesinden endişe duyuyorum." (M. Sait Çelik - İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Özellikle yaz aylarında güneşin zararlı UV ışınları, havuz ve deniz suyu, artan toz ile polenler gibi etkenler sadece cildimizi değil, göz sağlığımızı da tehdit ediyor.
DEHB tanısı almış çocuklar için, yaz döneminin kayıp bir dönem olmadığını belirten uzmanlar, aksine fırsatlara çevrilebilecek bir dönem olabileceğini söylüyor.
Bursa'da 2022 yılından bu yana 330 kök hücre toplandı. 2025’in ilk dört ayında topladığı kök hücre sayısıyla Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldı.
Çocukların söylenen sözlerden çok, sergilenen davranışları ve yaşanan deneyimleri örnek aldığını belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Çocuk sözleri takip etmez, izleri takip eder. Yaşadığı olaylar çocuğun gelişen ruhunda iz bırakır." dedi.