Kesilecek denilen ayak 2 saatte kurtarıldı

Bacağındaki damar tıkanıklığı nedeniyle yürüyemeyecek, hatta ayağını kaybedecek duruma gelen bir hasta yapılan balon anjiyoplasti işlemiyle ayağı iyileşti.
Bacağındaki damar tıkanıklığı nedeniyle, yürüyemeyecek, hatta ayağını kaybedecek duruma gelen 53 yaşındaki Mehmet Diyadin Ateş, başvurduğu Memorial Dicle Hastanesinde tedavi edilerek 2 saatte ayağı kesilmekten kurtarıldı.
Girişimsel Radyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Kerem Toprak tarafından yapılan balon anjiyoplasti işlemiyle ayak ve bacak damarları açılan Ateş, sağlığına kavuşarak tekrar yürümeye başlamanın mutluluğunu yaşadı.
Yapılan tedaviyle ilgili bilgi veren Uz. Dr. Kerem Toprak, damar tıkanıklığı "Burger Hastalığı" genellikle sigara kullananlarda görüldüğüne dikkat çekti.
Toprak, "Burger Hastalığı genellikle sigara kullananlarda görülür. Tedavi edilmediği takdirde hasta ayağını bile kaybedebilir. Yaklaşık 2 saat süren balon anjiyoplasti işlemi ile tıkalı olan damarı açtık, ayak kesilme riski de ortadan kalktı. Balon anjiyoplasti işleminin, ince kateter yardımı ile aynı kalp damarlarında olduğu gibi bacak damarlarına da uygulanarak hastanın yaşamının kurtarılır. Balon anjiyoplasti işlemi, kasıktan 1-3 mm’lik bir delikten girilerek yüksek teknolojik cihazlarla, genellikle ateroskleroz sonucu daralmış veya tıkanmış olan atardamarları mekanik olarak genişletme ilkesine dayanan, güvenilir ve etkili bir tedavi yöntemidir. İşlemle açılamayan damarlara ise stentleme yapılır. Her iki tedavi seçeneğinde de hasta 1-2 gün içinde taburcu olarak normal yaşantısına dönebilir. Ancak bunun için uygun hasta seçimi önemlidir. Girişimsel işlemlere uygun olmayan hastalara ise kalp damar cerrahisi hastamız da yaklaşık 35 yıldır sigara kullanıyordu ve yapılan tetkiklerinde uyluk kemiğinden itibaren ayak parmaklarına kadar tüm damarlarının tıkalı olduğunu gördük. Tıkalı olan bacak ve ayak kanla beslenemediği için hasta, kalp krizi benzeri bir akut iskemik uzmanları tarafından ameliyat uygulanır.” ifadelerini kullandı.
Yürüyerek taburcu oldu
Yapılan girişimsel işlem sonrası tıkalı olan damarları açılan ve ayağını kaybetme tehlikesi ile geldiği hastaneden yürüyerek taburcu olan Mehmet Diyadin Ateş, mutluluğunu şöyle dile getirdi:
“Ayağımın iyileşeceği konusunda hiç ümidim kalmamıştı ve tek çarenin kesileceği söylenmişti. Ancak işlemden sonra ayağımdaki morarma ve ağrılar ortadan kalktı, kendi kendime yürümeye başladım. Normal yaşantıma geri döndüğüm ve yeniden yürüyebildiğimi için çok mutluyum. Sağlığıma kavuşmamda katkısı olan herkese çok teşekkür ederim.” (Mehmet Çelik-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman Canlı Hayvan Pazarı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın genelgesi kapsamında 81 ilde uygulandığı gibi geçici olarak kapatıldı. Kentte şap hastalığına rastlanmazken, kesim işlemleri veteriner hekimler gözetiminde devam ediyor.
Batman'da doğan ve 33 günlük olan F.B. isimli bebekte retina dekolmanı tespit edilmesi üzerine, görme kaybı riskine karşı acil müdahale kararı alındı. Bebek, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edildi.
Yaz aylarında açık hava aktivitelerinin artmasıyla kenelerle bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının da arttığını belirten uzmanlar, bu hastalığın ölümcül olabildiğini söylüyor.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, yaz aylarında artan çevresel faktörlerin göz sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, önemli uyarılarda bulundu.