Nargile şişelerinde sağlık uyarılarının uygulama alanı yüzde 65’ten yüzde 85’e çıkarıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Nargile Şişelerinin Üzerine Konulacak Sağlık Uyarılarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ ile nargile şişeleri üzerinde sağlık uyarılarının uygulama alanı yüzde 65'ten yüzde 85'e çıkarıldı.
Resmî Gazetede yayımlanan tebliğ ile nargile şişeleri üzerindeki sağlık uyarıları şu şekilde düzenlendi:
“Sunum esnasında nargile şişeleri üzerinde Tebliğ ile belirlenen usul ve esaslar dâhilinde sağlık uyarılarının bulunması zorunludur.
Sağlık uyarılarının uygulanma alanı yüzde 65'ten yüzde 85'e çıkarılmış, uyarı fotoğraf ve metinleri yenilenmiştir.
Tütün mamullerinde uygulanan 14 adet birleşik sağlık uyarısı nargile şişeleri üzerinde dönüşümlü olarak uygulanacaktır.
Nargile şişeleri üzerine uygulanacak sağlık uyarıları nargile şişesinin biçimine göre Ek-1'de yer alan silindirik biçimde veya Ek-2'de yer alan konik biçimde olabilir.
Sağlık uyarıları; karton üzerine ofset baskı, Polivinil Klorür (PVC) tabaka veya PVC boru üzerine serigrafi, tampon baskı veya yapıştırma şeklinde uygulanabilir. Uyarılar sabit ve silinemez nitelikte basılır.
Uyarı ölçüleri, 5'er cm kesim payı ile birlikte, silindirik biçimli uyarıda asgari brüt 365 x 250 mm, konik biçimli uyarıda asgari brüt 360 x 217 mm şeklinde olur.
Sağlık uyarılarının nargile şişeleri üzerine uygulanmasından iş yerlerindeki Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi sahibi sorumludur.
Diğer yandan nargile şişeleri üzerine konulacak sağlık uyarıları ve bunların kesim ölçüleri Tarım ve Orman Bakanlığı internet sitesinde ilan edilmiştir.” (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman Canlı Hayvan Pazarı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın genelgesi kapsamında 81 ilde uygulandığı gibi geçici olarak kapatıldı. Kentte şap hastalığına rastlanmazken, kesim işlemleri veteriner hekimler gözetiminde devam ediyor.
Batman'da doğan ve 33 günlük olan F.B. isimli bebekte retina dekolmanı tespit edilmesi üzerine, görme kaybı riskine karşı acil müdahale kararı alındı. Bebek, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edildi.
Yaz aylarında açık hava aktivitelerinin artmasıyla kenelerle bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının da arttığını belirten uzmanlar, bu hastalığın ölümcül olabildiğini söylüyor.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, yaz aylarında artan çevresel faktörlerin göz sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, önemli uyarılarda bulundu.