Bebekler ne zaman kendi kendine yemeye başlamalı?

Uzmanlar, bebeklerin 6'ıncı aydan sonra önüne beslenmesine uygun yiyecekleri koyup kendisinin yemesine fırsat verilmesi gerektiğini belirtiyor.
Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi konu hakkında şu bilgileri verdi:
"Şüphesiz ki, annelerin çocuk beslenmesinde en zorlandığı süreçlerden biri de çocuğun kendi kendine yemeyi öğrenmesidir. Bebeklerin beslenmesinde (anne sütünden veya biberon mamasından katı gıdaya geçişte) önemli detaylardan biri gıdaları püre şeklinde yapıp kaşıkla vermek yerine küçük parça halindeki gıdaların önlerine konulmasıdır.
6. aydan sonra bebeğinizin önüne beslenmesine uygun yiyecekleri koyun, bırakın kendi istediği gibi yesin. Bebekler önce dokunarak biraz oynarak sonra ağızlarına götürerek her şeyi keşfederler. Bebek için yiyecek de öyledir, keşfedilmesi gereken bir oyuncak gibidir. O nedenle annenin sabır göstermesi gerekir. Kesinlikle buradaki püf nokta annenin önce bebeğine güvenmesi ve kendini rahat hissetmesidir.
Çocuğun kendi kendine yemek yeme becerisini erken dönemde kazanması, ona ilk olarak yeterlilik duygusunu kazandıracaktır. Bebek kendi başına yemek yerse yediğinden lezzet alır, iştahı artar, karnı doyar, ince motor becerileri gelişir, sofraya herkesle birlikte oturmayı öğrenir en önemlisi anne baba ile olan çatışmaların önüne geçer.
Yememek için inatlaşan, ağzında saatlerce lokma bekleten, telefonsuz tabletsiz yemek yemeyen, her yemeye kusur çıkaran, yediklerini kusan, her sofra zamanı gelmemek için bahaneler uyduran yüzlerce çocuk vardır. Tüm bunların nedeni maalesef bakım veren kişinin kaygılı ve koruyucu tutumudur. Ötelerden beri analarımızın uyguladığı bu yönteme şimdilerde BLW Yöntemi (Baby Led Weaning) deniyor. Ancak beslenmedeki inisiyatifi yetişkinden alıp bebeğe vermek çok daha doğrudur." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Suriye'den kaçarak Batman'a sığınan Ğebat Hüseyin ve ailesi, teraslarında yetiştirdikleri 100'e yakın çiçek türüyle hem geçimlerini sağlıyor hem de hayata tutunuyor.
Bursa’da 10 metrekarelik atölyesinde neyden bıçak kabzasına kadar sedef işçiliği yapan Mümin Orhan, Türkiye’de hızla azalan sedef kakma sanatını yaşatmaya çalışıyor. Osmanlı döneminde İstanbul’da 500 ustanın yaptığı bu meslek, günümüzde sadece birkaç usta tarafından sürdürülüyor.
Batman'da baygın bulunan madde bağımlısı genç, kentteki uyuşturucu sorununu bir kez daha gündeme taşıdı. Vatandaşlar, kamu otoritelerinden etkin müdahale bekliyor.
Batman’da hava sıcaklıklarının 45-50 derecelere ulaşması, serinleme ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, ekonomik ve taşınabilir olması nedeniyle sulu klimalara yöneldi.