Elazığ’da cevizli sucuk (orcik) üretimi başladı

Elazığ’da sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte cevizli sucuk (orcik) üretimi başladı.
Sonbahar mevsimiyle birlikte Elazığ’da üzüm hasadına başlandı.
Toplanan üzümler pestil, pekmez ve orcik gibi yöresel ürünlere dönüştürülüyor.
Elâzığ merkeze bağlı Zerteriç köyünde yaşayan Hasan Çakmak (62), 10 yıldır bahçesinde ürettiği üzümleri cevizli sucuk -yöresel ismiyle orcik- yapıp satıyor.
Üzümün orciğe dönüş süreci hakkında bilgi veren Çakmak, bu sürecin oldukça meşakkatli bir süreç olduğunu aktardı.
Toplanan üzümler makinede sıkılıyor, elde edilen şire geceden kalkılarak kaynatılıyor.
Daha sonra bulumaç haline gelen şireden pestil ve ipe dizilen cevizlerin bulamaç kazanına batırılmasıyla ise orcik üretiliyor.
"Hediye olarak alıp götürüyorlar"
Hasan Çakmak
Orciğe çevre illerden ve yurt dışından gelen gurbetçilerin yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Çakmak, özellikle yurt dışından gelen vatandaşların hediye olarak götürdüğünü kaydetti.
Orciğin üretim süreci hakkında bilgi veren Çakmak, "Eylül ayında başlayıp Kasım ayına kadar devam ediyoruz. Önce üzümü şire haline getiriyoruz. Sonra kaynatıp bulamaç haline getiriyoruz. Geceden kalkıp yapıyoruz. Bulamaç haline geldikten sonra cevizleri batırıyoruz. Cevizlerin bir kısmı bizim bir kısmını da satın alıyoruz. Bulamaçla beraber ürettiğimiz pestilimiz ve pekmezimiz var. Yurt dışından, çevre illerden herkes de istiyor. Gelenler hediye olarak alıp götürüyor. Elazığ’ın en meşhur ürünü şu anda orciktir. Bizim orciğin farkı, diğer yerlere göre daha ince olmasıdır. Bazı yörelerde daha ekşimsi olur. Gece birde başladım, öğlene kadar anca biter." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman’da yaşayan 6 yaşındaki Metin Coşkun, biriktirdiği harçlıklarını, Gazze’ye ulaştırılmak üzere Umut Kervanı yetkililerine teslim etti.
Son semer, son usta, son hatıra… Bursa'da 3 kuşaktır semer üreten ailenin son temsilcisi Kemal Yorutgan, 80 yılı geride bıraktığı mesleğine veda etti.
Malatya'nın Darende ilçesinde doğaya yerleştirilen fotokapana kızıl tilki yakalandı.
1980 yılında Almanya’da doğan ve çocukluk yıllarını İstanbul’da geçiren Hatice Öztürk, taşındığı Bursa'da içindeki çini sevgisini yeniden keşfetti. Osmanlı’dan günümüze uzanan bu köklü sanatla geçmişle günümüz arasında güçlü bir bağ kurduğunu ifade eden Öztürk, çini sanatının sadece estetik bir uğraş değil, kültürel bir miras olduğunu belirtti.