Elazığ’da sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte cevizli sucuk (orcik) üretimi başladı.
Sonbahar mevsimiyle birlikte Elazığ’da üzüm hasadına başlandı.
Toplanan üzümler pestil, pekmez ve orcik gibi yöresel ürünlere dönüştürülüyor.
Elâzığ merkeze bağlı Zerteriç köyünde yaşayan Hasan Çakmak (62), 10 yıldır bahçesinde ürettiği üzümleri cevizli sucuk -yöresel ismiyle orcik- yapıp satıyor.
Üzümün orciğe dönüş süreci hakkında bilgi veren Çakmak, bu sürecin oldukça meşakkatli bir süreç olduğunu aktardı.
Toplanan üzümler makinede sıkılıyor, elde edilen şire geceden kalkılarak kaynatılıyor.
Daha sonra bulumaç haline gelen şireden pestil ve ipe dizilen cevizlerin bulamaç kazanına batırılmasıyla ise orcik üretiliyor.
"Hediye olarak alıp götürüyorlar"
Hasan Çakmak
Orciğe çevre illerden ve yurt dışından gelen gurbetçilerin yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Çakmak, özellikle yurt dışından gelen vatandaşların hediye olarak götürdüğünü kaydetti.
Orciğin üretim süreci hakkında bilgi veren Çakmak, "Eylül ayında başlayıp Kasım ayına kadar devam ediyoruz. Önce üzümü şire haline getiriyoruz. Sonra kaynatıp bulamaç haline getiriyoruz. Geceden kalkıp yapıyoruz. Bulamaç haline geldikten sonra cevizleri batırıyoruz. Cevizlerin bir kısmı bizim bir kısmını da satın alıyoruz. Bulamaçla beraber ürettiğimiz pestilimiz ve pekmezimiz var. Yurt dışından, çevre illerden herkes de istiyor. Gelenler hediye olarak alıp götürüyor. Elazığ’ın en meşhur ürünü şu anda orciktir. Bizim orciğin farkı, diğer yerlere göre daha ince olmasıdır. Bazı yörelerde daha ekşimsi olur. Gece birde başladım, öğlene kadar anca biter." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlatan İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, 4 katlı veya daha yüksek binalarda yangın tüplerinin, her 25 metrede bir yerleştirilmesi, bu tüplerin yerden 30-40 cm yukarıda, duvara asılı bir şekilde bulunması gerektiğini kaydetti.
Yapımına 1986 yılında başlanan ve 1997 yılında tamamlanan Diyarbakır’ın Eğil İlçesindeki Dicle Barajı, çevresindeki çok sayıda yerleşim yerini sular altında bıraktı. Anıları sular altında kalan Tekya mahalle sakinleri, hatıralarını paylaştı.
Mardin’in Nusaybin ilçesindeki çocuklar, uzun süredir yağmur yağmadığından ev ev dolaşarak yağmur arayışına çıktı. “Yağmur Arayışı” geleneği izleyenleri geçmişe götürdü.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 100. Yıl Parkı içerisinde hizmete sunulan 100. Yıl Kitap Kafe, Beydağı Anadolu Lisesi’nden 50 öğrenci ve 4 öğretmeni misafir etti.