Yavuzeli ilçesine bağlı Karabey Mahallesi'nde vatandaşların bir araya gelerek imece usulü yaptığı taziye yemeği geleneği devam ediyor.
Gaziantep'in Yavuzeli ilçesine bağlı Karabey köyü sakinleri, taziye yemeklerini imece usulüyle yaptıklarını ifade ettiler.
İslam kardeşliğinin gereği olarak köylerinde birisi vefat ettiği zaman son vazifelerini yerine gerdirdiklerini dile getiren Karabeyliler, bir külfet haline gelen taziye yemeklerini de köy olarak üstlendiklerini belirtti.
Köy sakinlerinden Mustafa Aytaç, "Köyde birisi vefat ettiği zaman öncelikle camiden salası okunur ve vefat eden kişinin kim olduğu bütün köye duyurulur. Duyulduğu anda bütün köy halkı mezarlıkta gereken işlemleri kendisi halleder. Taziye işlemleri için hiçbir yerden yardım almadan kendimiz gerekli işleri Allah'ın izniyle hallederiz. Üç gün boyunca köyde taziyesi olan ailenin taziye yemekleri, çayları, misafirleri karşılama ve konaklama gibi durumlarda köylü yardımcı olur. Köylü olarak taziye sahibine ekstra bir yük yüklemeyiz. Taziye sahibinin acısını yaşaması için maddi ve manevi zarar görmemesi için gençlerimiz de dahil herkes elinden gelenin en iyisini yapar. Bu durum taziye bitene kadar devam eder." dedi.
"Sevinç ve üzüntüleri beraber yaşarız"
Köylünün sevinç ve üzüntülerini beraber yaşadığına dikkat çeken köy sakinlerinden Ali Çelik, "Bizim köyde kişi ayırt etmeksizin herkesin taziyesinde yardım edilir. Genel olarak yıllardır bir arada yaşayan halktır. Akrabalık bağları olanlar da var. Taziyenin birinci gününden son gününe kadar köy olarak masrafları karşılarız. Gelen misafirleri de en güzel şekilde ağırlar ve o şekilde göndeririz. Taziye sahibine karşı en ufak bir yükümüz olmaz. Çünkü taziye sahibi kendi acısıyla ancak uğraşabiliyor. Biz de köylüler olarak onun acısını maddi ve manevi olarak gidermeye çalışıyoruz. Sadece taziyelerde değil diğer bütün konularda da köylümüz birlik ve beraberlik içerisindendir." ifadelerini kullandı.
"Bize büyüklerimizden kaldı"
İmece usulünün kendilerine atalarından kaldığına değinen Vakkas Kaya, "Bizim taziyelerimizde köy halkı hep birlikte yardımlaşarak taziye sahibinin acısını hafifletir. Köy olarak taziye sahibine masraf olmasın diye taziye yemeklerini birlikte hazırlıyoruz. Taziye sahibine asla ve asla ağır bir yük yüklemeyiz. Her köylüye ne düşüyorsa onu karşılıyor. İkram edilen çayları gençler gelip güzel bir şekilde dağıtır, hizmet ve hürmet ederler. Köyümüzde gelenek haline gelmiş, üç gün boyunca mevlit okunana kadar yemek işlerini yaparlar. Biz bunu büyüklerimizden gördük. Hürmet hepimize aittir, genç ihtiyar fark etmez. Bu geleneğin devam etmesi için elimizden geleni yapıyoruz." şeklinde konuştu.
"Defin işlerini de biz yaparız"
Köylünün birlik ve beraberlik içinde olduğunu dile getiren Ahmet Aytaç, "Köyümüzde bir taziye olduğu zaman cami hoparlöründen sala okunur ve köylüye haber verilir. Taziyemiz üç gün sürer ve bu üç gün boyunca taziyedeki masraflar köylü tarafından karşılanır. Köy olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeye çalışıyoruz. Misafir geldiği zaman köy olarak taziye sahibine yük olmaması için köylü olarak onları ağırlarız. Gençlerimiz taziyede çay işlerine bakarlar. Bu konuda birlik var, köyde dedikodu olmaz." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yapımına 1986 yılında başlanan ve 1997 yılında tamamlanan Diyarbakır’ın Eğil İlçesindeki Dicle Barajı, çevresindeki çok sayıda yerleşim yerini sular altında bıraktı. Anıları sular altında kalan Tekya mahalle sakinleri, hatıralarını paylaştı.
Mardin’in Nusaybin ilçesindeki çocuklar, uzun süredir yağmur yağmadığından ev ev dolaşarak yağmur arayışına çıktı. “Yağmur Arayışı” geleneği izleyenleri geçmişe götürdü.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 100. Yıl Parkı içerisinde hizmete sunulan 100. Yıl Kitap Kafe, Beydağı Anadolu Lisesi’nden 50 öğrenci ve 4 öğretmeni misafir etti.
Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adnan Gündüz, son yıllarda hayvancılığın yaygınlaştırılması ve verimliliğin artırılması için yürütülen ırk ıslahı projeleriyle bölgedeki hayvan sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.