Toplum, aile yapısındaki bozulmadan endişeli!

Boşanmalara karşı toplumsal bir duyarlılık geliştirilmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, aile birliğinin korunmasının toplumun geleceği için hayati önem taşıdığını vurguladı.
Son yıllarda aile kurumunu zedeleyen unsurların artması, dağılan aile yapısı ve yükselen boşanma oranları vatandaşları endişelendiriyor.
Aile yapısında yaşanan köklü değişimlerin ve toplumsal dönüşümlerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Diyarbakırlılar, bu konuda devletten çözüm beklediklerini ifade etti.
Barış Taşdemir
"Zaman ilerledikçe toplumda düşünce yapısı da değişiyor"
Boşanmaların, toplumun düşünce yapısının değişmesi ile alakalı olduğunu belirten Barış Taşdemir, "Boşanmaların artma sebepleri çiftler arasındaki anlaşmazlıklar, fikir uyuşmazlıkları tarzı sebeplerden olduğunu düşünüyorum. Zaman ilerledikçe toplumda düşünce yapısı da değişiyor. Eski nesil ile günümüz insanları artık aynı değil. O dönemdeki insanlar daha çevik, güçlü ve dayanıklıydı. Bugünkü nesle baktığımızda ise durum farklı görünüyor. Günümüzün şartları, geçim sıkıntısı önemli bir etkendir. İnsanlar şu anda asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Diyarbakır veya Batman gibi illerde bile kiralar 15-20 bin liraya kadar çıkmış iken insan nasıl geçinecek? Bu durum borca girmeye, ekonomik sıkıntılara yol açıyor ve bunlar da boşanmaların önemli sebeplerinden biri haline geliyor." ifadelerini kullandı.
"Tek bir küçük sorun bile mahkemeye başvuru sebebi haline getirildi"
Mahsun Tetik
Mahsun Tetik ise yaptığı değerlendirmede, "İnsanlar gereksiz nedenlerden dolayı boşanmaya başladı. Evliliği çocuk oyuncağı haline getirdiler. Bir tartışıp bir kavga ediyor, hemen ardından boşanma yoluna gidiyorlar. Eskiden evlilikler uzun sürerdi, insanlar mutluydu. Ancak şimdiki evlilikler kısaldı ve tek bir küçük sorun bile mahkemeye başvuru sebebi haline getirildi." şeklinde konuştu.
"Aile kavramının yıpranmasının, iletişimsizlikten kaynaklandığını düşünüyorum"
Emir Urcan
Vatandaşlardan Emir Urcan ise, günümüzde insanların tahammül sınırlarının kalmadığını ve sağlıklı iletişimin kurulamamasının aile içi huzuru bozduğunu belirterek, "Maddi geçimsizlik ve son zamanlarda artan şiddet, ister istemez ikili ilişkileri olumsuz etkiliyor. İnsanların tahammül sınırı kalmamış; artık sağlıklı iletişim kurulamıyor, kimse birbirini idare etmiyor. Bu durum, aile içi huzurun bozulmasına ve boşanma oranlarının artmasına sebep oluyor." dedi.
"Devletimizden daha sosyal politikalar bekliyoruz"
Esma Deniz
Boşanma sebeplerine dair değerlendirmelerde bulunan Esma Deniz, yaşanan ekonomik sıkıntılar ve sosyal değişimlerin etkisine dikkat çekti.
Deniz, "Son zamanlarda boşanmalarda artışın nedeni şiddet ve maddi geçimsizlik olabilir. Aile kavramının yıpranmasından, iletişimsizlikten kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü hızlı tüketim çağının içerisinde olduğumuz için kişiler sevgi üzerinden konuşarak konuları halletmek yerine birbirinden kopmayı tercih ettiklerini düşünüyorum. Boşanmanın asıl sebebinin ekonomik sebepler olduğunu düşünüyorum. Zengin daha zengin, fakir ise daha fakir olduğu bir dönemde devletimizden daha politik, ekonomik ve sosyal bir devlet anlayışıyla çözümler üretmesini bekliyoruz.
İletişimsizliğin de sebep olduğunu düşünüyorum. Teknolojinin gelişmesi ile beraber anne babanın çocuklar üzerindeki hakimiyeti azaldı; çocuklar birçok eğitim alanında kendini geliştirmeyi bıraktı, kitap okuma sayısı azaldı. Sosyal medya içerik üreticisi adı altında din, medeniyet ve kültürlerine yabancılaştırıldığı bir döneme denk geldiğimizi düşünüyorum. Eskiden anne babasının izinden giderdi; onlardan aldığı öğütle yeni bir sisteme çözüm odaklı bir hayat felsefesi kurardı, ama şimdi öyle değil.
Sosyal medyanın boşanmaları kesinlikle etkilediğini düşünüyorum. İnternette şu an çoğu insan birbirlerini daha tanımadan tanışıp evleniyor. 1-2 yıl sonra boşanma sebeplerinin birbirlerini tanımadan evlenmelerinden kaynaklandığını düşünüyorum. En sağlıklı evliliğin gelenek ve göreneklerimize uygun olarak tanışarak yapılan evlilikler olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Geçen yıl Türkiye'de 2 milyon 682 bin 673 kişi iller arasında göç etti. İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il olarak öne çıktı. En az göç alan iller ise Ardahan, Bayburt ve Tunceli oldu.
Batman'da parkta yaşanan ışıklandırma ve güvenlik sorunları mahalle halkını tedirgin ediyor. Mahalle sakinleri, yıllardır devam eden eksikliklerin çözülmesi için yetkililere çağrıda bulundu.
Batman'da rüyasında Gazze'yi gören hayırsever kadın, yıllardır biriktirdiği umre parasını Gazze'deki mağdurlara umut olması için bağışladı.