Yarım asırlık keçe ustası: Yeni nesil zanaat öğrenmek istemiyor

Van’ın Bahçesaray ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Keçe Ustası Musa Amca, 50 yıldır devam ettirdiği zanaatın yeni nesil tarafından da öğrenilmesini istiyor ancak işi öğretecek çırak bulamıyor.
Tiftik keçisi, koyun, tavşan, deve ve lama gibi hayvanların yünlerinin su, sabun ve ısı yardımıyla oluşturulan alkali bir ortamda liflerin birbiri arasına girmesi ile elde edilen keçe, bilinen en eski tekstil yüzeyli el sanatı ürünü olup ortaya ilk çıkış tarihi kesin olarak bilinmemektedir.
Kullanım alanının genişliği nedeniyle keçe, günlük yaşamın bir parçası olarak varlığını bugün de sürdürmektedir. Bununla birlikte son dönemlerde turistik ve hediyelik eşya üretiminde olduğu gibi birçok sanatçının eserlerinde keçe kullanımı görülmektedir.
Gelişen teknoloji ve tekstil ürünlerine olan rağbet, Keçecilik mesleğini de durma noktasına getirdi.
Meslekten eskisi gibi kâr edemediği için de insanlar bu işle uğraşmak istemiyorlar.
Van’da yarım asırlık Keçe Ustası Musa Amca her şeye rağmen mesleğini icra etmeye devam ediyor. Keçecilik zanaatının yok olmaması için eski toprak evinde çalışmaya devam eden Musa Amca, keçenin eskiden çok fonksiyonel olduğuna dikkat çekti.
“Eskiden her şey keçeden yapılırdı”
50 yıldır keçe işi ile uğraştığını hatırlatan Musa Amca, “Eskiden kilimler yoktu, her şey keçeden yapılırdı ve keçe çok kıymetliydi. Aylarca Norduz taraflarında kalır, koçerler için keçeden çadır yapardık. Ama günümüzde artık Keçecilik kalmadı. Kilim yerine 60-70 kilogram keçe kullanıp kilim yapardık.” dedi.
Keçeden yapılan çoban kepenelerinin çok kıymetli olduğunu belirten Musa Amca, günümüzde artık kimsenin bu mesleğe sahip çıkmadığını, çırak yetiştiremediklerini ifade etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Suriye'den kaçarak Batman'a sığınan Ğebat Hüseyin ve ailesi, teraslarında yetiştirdikleri 100'e yakın çiçek türüyle hem geçimlerini sağlıyor hem de hayata tutunuyor.
Bursa’da 10 metrekarelik atölyesinde neyden bıçak kabzasına kadar sedef işçiliği yapan Mümin Orhan, Türkiye’de hızla azalan sedef kakma sanatını yaşatmaya çalışıyor. Osmanlı döneminde İstanbul’da 500 ustanın yaptığı bu meslek, günümüzde sadece birkaç usta tarafından sürdürülüyor.
Batman'da baygın bulunan madde bağımlısı genç, kentteki uyuşturucu sorununu bir kez daha gündeme taşıdı. Vatandaşlar, kamu otoritelerinden etkin müdahale bekliyor.
Batman’da hava sıcaklıklarının 45-50 derecelere ulaşması, serinleme ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, ekonomik ve taşınabilir olması nedeniyle sulu klimalara yöneldi.