Vatandaşlar, sıcak yaz günlerinden korumak için soğuk hava depolarına emanet ettikleri tulum peynirlerini almaya devam ediyor.
Soğuk hava depoları, özellikle yaz aylarında peynir üreticilerinin en büyük yardımcısı haline geldi. Sıcak havaların etkisiyle bozulma riski taşıyan taze peynirler, bu depolarda sağlıklı bir şekilde muhafaza edilerek tüketicilere ulaştırılıyor.
Ancak soğuk hava depolarının işletmecileri, yüksek elektrik faturaları gibi ekonomik zorluklarla da karşı karşıya olduklarını belirttiler.
Soğuk hava depolarının işletilmesi, artan maliyetler nedeniyle fiyatları yükseltmek zorunda kalacaklarını belirtirken, yine de soğuk hava depolarının sağladığı avantajlar, üretici ve tüketicinin güvenli gıda tüketimini sağlamak için bu zorlukların üstesinden gelmeye çalıştıklarını ifade etti.
Soğuk hava deposu işletmecisi Abdülhalim Çağlayan, yıllardır peynir üreticilerine ve tüketicilere hizmet verdiklerini belirterek şunları söyledi:
"Nisan ayı itibariyle taze peynirler vatandaşlarımız tarafından bizlere getiriliyor. Bu peynirler ekim ayının ortalarına kadar burada kalıyor ve aralık ayının sonlarına kadar muhafaza ediliyor. Yaz aylarında sıcak havalardan etkilenerek bozulma riski taşıyan peynirlerin, soğuk hava depolarında güvenli bir şekilde saklanması hem kaliteyi hem de sağlığı koruyor."
"Geleneksel yöntemlerden modern çözümlere"
Çağlayan, "Eskiden özellikle yaz aylarında peynirlerin bozulmaması için köylüler, peynirlerini mağaralarda veya yer altı odalarında muhafaza ederdi. Ancak bu yöntemler her zaman sağlıklı sonuçlar vermiyordu ve pek çok peynir bozuluyordu. Günümüzde ise soğuk hava depoları, peynirin sağlıklı bir şekilde saklanmasını sağlayarak hem üreticilerin hem de tüketicilerin hayatını kolaylaştırıyor. Soğuk hava depoları sayesinde peynirler daha sağlıklı bir şekilde korunuyor ve müşterilerimiz de güvenle alıp tüketebiliyor." şeklinde konuşuyor.
"Elektrik fiyatlarındaki artış zor durumda bırakıyor"
Ancak soğuk hava depolarının kullanımı bazı zorlukları da beraberinde getirdiğini ifade eden Çağlayan, "Elektrik faturalarımız çok yüksek geliyor. Sezon başında bir tulum peyniri 300 liraya almıştık ama sonrasında elektriğe yapılan yüzde 38'lik zam, bu yıl zarar etmemize neden oldu. Fiyatları artırmak zorunda kalacağız ve bu da tüketicilere yansıyacak. Devletin elektrik fiyatlarında indirim yapması durumunda fiyatları daha uygun tutabiliriz." dedi.
"Peynirimizi almaya geldik"
Soğuk hava deposunun avantajlarını sıkça dile getiren vatandaş Feyzullah Yılmaz, "Mayıs ayında aldığımız 5 tulum taze peynirimizi buraya bırakmıştık. Yaklaşık 6 aydır burada kaldı ve şimdi almaya geldik. Peynirimizin hem taze hem de yazın sıcağından etkilenmeden korunmuş olması çok önemliydi." ifadelerini kullandı.
"Yaz sıcağında peynirimizin bozulmaması için buraya bırakmıştık"
6 ay önce soğuk hava deposuna bıraktığı tulum peynirini havaların soğumasıyla almaya geldiğini belirten Seyyid Mirza Ergin ise, şunları söyledi:
"Yaz sıcağında peynirimizin bozulmaması için buraya bırakmıştık. Şu anda peynirimiz tam yenilecek seviyeye geldi. Burada 6 ay boyunca kaldı ve şimdi gönül rahatlığıyla tüketmeye başlayacağız." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Havaların soğumasıyla beraber araçların kışlık bakımını yaptırmanın hayati öneme sahip olduğunu ifade eden uzmanlar, sürücülere uyarılarda bulundu.
Malatya'da "Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes" temasıyla kent genelinde 15 bin fidan toprakla buluşturularak can suyu verildi.
Umut Kervanı Batman Derneği, geçtiğimiz ay kent merkezinde düzenlediği kermesten elde ettiği gelirle, yaklaşık 350 ihtiyaç sahibi aileye gıda ve hijyen malzemesi yardımında bulunarak yüzlerini güldürdü.