Öğrenciler atık yağdan sabun üretiyor

Bingöl'ün Solhan ilçesinde lise öğrencileri okulun yemekhanesinde yemeklerden arta kalan atık yağdan katı sabun üretiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Sıfır Atık Projesi" kapsamında, farkındalık oluşturma, çevre sorunlarına dikkat çekme ve çevre bilincini geliştirme seferberliğine destekler devam ediyor.
Solhan Öğretmen Hüseyin Artunç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde okuyan ve biyoloji öğretmeni Dilek Köse nezaretinde laboratuvarda ortamında çalışan öğrenciler, pansiyon mutfağında yiyecek kızartılması işlemi sonrasında geriye kalan atık yağlarından, yumurta ambalajlarını kalıp olarak kullanarak sabun üretmeye başladı.
"Atık yağları biyoloji laboratuvarında değerlendirerek geri dönüşüme katkı sağlıyoruz"
Konu hakkında konuşan Öğretmen Köse, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın başlatmış olduğu 'Sıfır Atık Projesi' kapsamında okulun pansiyonunda elde edilen atık yağların biyoloji laboratuvarında değerlendirilmesiyle geri dönüşüme katkı sağladıklarını söyledi.
Okulun pansiyonundan aldıkları atık yağları laboratuvarda sabuna dönüştürdüklerini dile getiren Köse, "Atık yağlar, sadece sabun değil çok farklı alanlarda da kullanılabilir. Biz öğrencilerimizle bunu sabun olarak kullanmayı tercih ettik. Ürettiğimiz sabunları okulda, pansiyonlarda ve atölyelerde çok güvenli bir şekilde kullanıyoruz. Sabunlarımız tamamen doğal olduğu için sağlık açısından da sıkıntı oluşturmuyor. Bu sayede hem bir nebze çevre kirliliğini önlemiş hem de atıkları geri dönüşüme kazandırmış oluyoruz. Yakında kokulu sabun çeşitleri üretmeyi planlıyoruz. 1,5 litre yağdan 8 kalıp sabun elde ediyoruz. Atıkları geri dönüşüme kazandırırken okul bütçesine de katkı sağlamış oluyoruz." dedi.
Okul müdürü Yusuf Başaran ise öğrencileri üretime yönlendirdiklerini belirterek, "Okulumuzun pansiyonunda yiyeceklerin kızartılması sonucu ortaya çıkan atık yağların çevreye zarar vermesi bu yöntemle önlenirken, okulumuzun sabun ihtiyacı da karşılanmış oluyor." ifadelerini kullandı.
Öğrencilerden Hüseyin Çakar da "Bu sayede sabun yapmayı öğrendim. Böylece hem çevremizi atık yağlardan temizlemiş olacağız hem de kendi sabun ihtiyacımızı karşılamış olacağız." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Havaların ısınması, okulların tatil olması ve üniversite sınavlarının da bitmesiyle birlikte tatil dönemi başladı. Fakat internet dolandırıcılıklarına karşı uyanık olmakta da fayda var.
Okulların kapanmasıyla birlikte yaz tatilinde çocuklar ve gençler, zamanlarının önemli bölümünü bilgisayar ya da akıllı cihazlarıyla oyun oynayarak geçirecek.
Uzmanlar, lise ve üniversite öğrencilerinin, yapay zekâyı yalnızca eğlence amacıyla değil; öğrenmek, üretmek ve akademik başarıya ulaşmak için de aktif şekilde kullandığını belirtiyor.
Türkiye'nin en büyük teknoloji fuarı olan ve üreticiler ile teknoloji ve dijital dönüşüm meraklılarını bir araya getiren "SDN Tech Expo" başladı.