"Gelincik ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın bir tür"

Bitlis Eren üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Kubilay Toyran, gelinciğin dünyada ve Türkiye’de oldukça yaygın olduğunu belirtti.
Bitlis Eren üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Kubilay Toyran, geçtiğimiz günlerde üniversitenin Rahva Kampüsü'nde görülen, yazılı ve görsel basında "nesli tükenen" bir hayvan türü olarak ifade edilen gelinciğin, neslinin tükenme tehlikesi altında olmadığını, aksine dünyada ve Türkiye’de yaygın bir tür olduğunu belirtti.
Gelincikle ilgili nesli tükenen hayvan türü olarak son zamanlarda haberlerde yer almasına ilişkin açıklamada bulunan Toyran, "Son günlerde farklı bölgelerden görüntülenen ve neslinin tehlike altında olduğu vurgulanan gelincik, beyaz gelincik adıyla sanki farklı bir tür gibi lanse edilerek yazılı ve görsel medyada haber konusu olmuştur. Latince ismi ‘Mustelanivalis’ olan gelincik, Sansargiller (Mustelidae) familyasına mensup olup, etçiller (Carnivora) takımının en küçük üyesidir. Gececil olmalarına rağmen gündüzleri de faaliyet göstermektedir. Oldukça hızlı hareket eden bu tür küçük kemiriciler, kuşlar, çeşitli hayvan yavruları ve yumurtaları ile birlikte iri böcekler üzerinden beslenir. Ayrıca kümes hayvanlarını avlar. Ormanlık alanlar, tarım arazileri, bozkırlar, çayırlık ve otluk alanlar başta olmak üzere geniş bir habitata sahiptir. Her türlü kovuk, delik, çalı içleri ve yer altındaki kemirici türlerine ait galeriler ile terkedilmiş binalardaki uygun yerleri yuva olarak kullanmaktadır." dedi.
"Ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın olan bu türün nesli tehlike altında değildir"
Gelincik vücudunun ince, uzun ve esnek bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Toyran, şunları söyledi: "Boyları yaklaşık 30 santimetre uzunluğundadır. Ağırlıkları ise 30 ila 200 gram kadardır. Kürk renkleri dorsal (sırt) kısımda kahverengi olup, ventral (çene, boyun, göğüs ve karın) kısımda beyazdır. Ancak kış mevsiminde kürk rengi bulunduğu ortama uyum sağlamak amacıyla tamamen beyaz bir görünüm kazanır. Bu beyazlıktan dolayı halk arasında gelincik olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın olan bu türün nesli tehlike altında değildir." (Şükrü Tontaş-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İstanbul Üsküdar-Acıbadem bölgesinde 16 kavşakta uygulamaya alınan yapay zeka temelli sensör ve kamera sistemiyle sinyalizasyona anlık müdahale edilerek trafikte yüzde 59'a varan iyileşme sağlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türksat 6A Projesi'nde elde ettiğimiz kazanımlardan üst düzeyde yararlanacağımız Türksat 7A ile yüksek çözünürlüklü gözlem gerçekleştirecek yeni nesil takım uydularımız İmece-2 ve İmece-3 ile uzayda iddiamızı güçlendireceğiz." dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile bitkilerin, serinletme etkileri belirlenecek. Ülke çapında da faydalanılabilecek çalışma ile şehre hangi bitki türünün serinlik getirdiği, hangi materyalin ise sıcaklığı artırdığı ortaya konacak.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın hizmete alınmasını, "Tam bağımsızlık hedefinin tarihi bir adımı" olarak değerlendirdi.