ABD Senatosu, İran'a yönelik saldırıların durdurulmasını öngören tasarıyı reddetti
ABD Senatosu, Donald Trump yönetiminin İran'a yönelik saldırılarını Kongre'nin açık onayı olmadan sürdürmesini engellemeyi amaçlayan savaş yetkileri karar tasarısını 49'a karşı 50 oyla reddetti. Demokrat John Fetterman tasarıya karşı oy kullanan tek Demokrat senatör olurken, 4 Cumhuriyetçi tasarıya destek verdi.
ABD Senatosunda, Donald Trump'ın İran'a yönelik askeri saldırılarını sona erdirmesini ve yeni saldırılar için Kongre'nin açık onayını almasını öngören karar tasarısı oylandı.
Karar tasarısı, 49 senatörün "evet" oyuna karşı 50 "hayır" oyuyla kabul edilmedi. Böylece Trump yönetiminin İran'a yönelik askeri faaliyetlerini Kongre'nin yeni bir savaş ilanı veya özel askeri güç kullanma yetkisi vermeden sürdürmesinin önünü kapatacak girişim Senatodan geçemedi.
4 Cumhuriyetçi tasarıya destek verdi
Oylamada Cumhuriyetçi senatörlerden Susan Collins, Lisa Murkowski, Rand Paul ve Thom Tillis tasarı lehine oy kullandı.
Demokrat senatörlerin büyük bölümü tasarıya destek verirken, Pennsylvania Senatörü John Fetterman karşı oy kullanan tek Demokrat oldu. Maryland Senatörü Angela Alsobrooks ise oylamaya katılmadı.
Karar tasarısının kabul edilmesi halinde ABD Silahlı Kuvvetlerinin İran'a karşı yürütülen çatışmalardan çekilmesi ve askeri faaliyetlerin devamı için Kongre'nin savaş ilanı ya da özel bir askeri güç kullanma yetkisi vermesi gerekecekti.
Temsilciler Meclisinden geçmişti
Senatodaki oylama, İran'a yönelik saldırıların durdurulmasına ilişkin girişimin Kongredeki ikinci aşaması oldu. Söz konusu savaş yetkileri kararı Temsilciler Meclisinde de kabul edilmişti.
ABD'de Savaş Yetkileri Yasası, başkanın askeri güç kullanımına ilişkin yetkileri ile Kongrenin savaş konusundaki anayasal yetkileri arasındaki dengeyi düzenleyen mekanizmalardan biri olarak kullanılıyor.
Senatonun kararıyla tasarı yasalaşmadı ve Trump yönetiminin İran'a yönelik askeri faaliyetlerini sona erdirmeye yönelik bu girişim sonuçsuz kaldı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye, Suudi rejimi ve Pakistan dışişleri bakanları, Mekke Savunma Anlaşması kapsamında Suudi rejimine yönelik saldırıların ardından üç ülkenin genelkurmay başkanlarının acil toplantı yapması için hazırlıkları ele aldı. Anlaşmaya göre taraflardan birine yönelik silahlı saldırı, tüm taraflara yapılmış saldırı kabul ediliyor.
İtalya'da Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet, okullarda burka ve peçe gibi yüzü örten kıyafetleri yasaklayan düzenlemeyi kabul etti. Yasağın, bireysel tercih ve dinî özgürlükler açısından yeni bir tartışmayı beraberinde getirdiği, özgürlükler konusunda çifte standart olduğu belirtiliyor.
Kazakistan’ın Hazar Denizi kıyısında düzenlenen tatbikat sırasında denize savrulan 19 askerden 12'si hayatını kaybetti. Kayatını kaybeden askerler için 25 Eylül "ulusal yas günü" ilan edildi.