Doğu Akdeniz'de Yunanistan-Mısır arasında gerginlik

Mısır, Yunanistan’ın Ege ve Doğu Akdeniz’deki taleplerini yansıtan Deniz Mekânsal Planlama haritasına yazılı bir nota ile tepki göstermişti.
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati’nin, Yunan mevkidaşı Yorgos Gerapetritis ile Atina’da gerçekleştirdiği görüşmede, tarafların birçok konuda anlaşma sağladıklarını ifade etmelerine rağmen, Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın 8 Temmuz’da Yunanistan’ın Kahire Büyükelçiliği’ne yazılı bir nota iletmişti.
Notada, Yunanistan’ın 17 Nisan’da ilan ettiği haritadaki bazı bölgelerin, Mısır kıta sahanlığı içinde bulunduğu vurgulanarak, “Dışişleri Bakanlığı (Mısır), söz konusu müdahaleye itirazını ve Yunanistan’ın bu kararından doğabilecek her türlü etki veya sonucun kabul edilmez olduğunu belirtmektedir” denildi.
Yunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lana Zohiu, “Komşu ülkenin tepkisi bekleniyordu” diyerek, notanın, Yunanistan ile Mısır arasında Ağustos 2020’de imzalanan ve 2 ülke arasında deniz yetki alanlarını belirleyen anlaşmanın kapsamı dışında kalan bölgelerle ilgili olduğunu söyledi.
Türkiye’nin yok hükmünde saydığı Yunanistan-Mısır anlaşmasında, “gelecekte görüşülmek üzere” Meis Adası dâhil bazı bölgeler dâhil edilmemişti.
Yunanistan, Deniz Mekânsal Planlama haritasında, bu bölgeleri kendi kıta sahanlığı gibi gösterdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, ABD'nin Maduro'nun yakalanmasına yönelik açıklamalarını acınası ve kaba bir siyasi propaganda operasyonu olarak nitelendirerek, ABD'nin, dikkatleri başka yöne çekmek amacıyla bir gösteri peşinde olduğunu belirtti.
Siyonist rejim, Suriye'nin güneyindeki Kuneytra ilinde İçişleri Bakanlığı karargâhına insansız hava araçları (İHA) ile saldırdı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, siyonist rejimin Gazze'yi işgal kararını tehlikeli bir tırmanış olarak nitelendirdi.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Putin ile Hindistan ve Rusya arasındaki stratejik ortaklığı derinleştirme konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.