İran Dışişleri Bakanı, Japon mevkidaşıyla görüştü

Japonya Dışişleri Bakanı Takeshi Iwaya, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile yaptığı telefon görüşmesinde, işgal rejiminin saldırılarının ardından artan gerilimden duyduğu derin endişeyi yineleyerek, bölgedeki durumu yatıştırmak ve barış ile istikrarı sağlamak amacıyla ülkesinin diplomatik çabaları sürdürmeye hazır olduğunu ifade etti.
IRNA'ya göre Japonya Dışişleri Bakanı Takeshi Iwaya, bugün İran Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Erakçi ile yaptığı telefon görüşmesinde, işgal rejiminin İran’a yönelik askeri saldırısının ardından bölgedeki son gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulundu.
İran Dışişleri Bakanı, işgal rejiminin İran’a yönelik saldırgan eylemini kınayan Japonya hükümetinin tutumuna teşekkür ederek, bu saldırının, İran ile ABD arasında süren müzakereler sürecinin ortasında, Birleşmiş Milletler Şartı ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirtti.
Erakçi, işgal rejiminin müzakerelerin altıncı turundan sadece iki gün önce İran’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal ederek, nükleer tesisler ve yerleşim alanlarına saldırdığını vurguladı.
İşgal rejiminin İran’ın nükleer tesislerine düzenlediği bu tehlikeli saldırının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu ve bunun hukuki açıdan bir suç teşkil ettiğini söyleyen Erakçi, İran’ın verdiği karşılığın bir meşru müdafaa hakkı olduğunu ve bunun, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı uyarınca her ülkenin yasal ve meşru hakkı olduğunu ifade etti.
Japonya Dışişleri Bakanı, ülkesinin Batı Asya’daki mevcut durumdan duyduğu derin endişeyi bir kez daha dile getirerek, bölgedeki gerilimi azaltmak ve barış ile istikrarı sağlamak amacıyla diplomatik çabalarını sürdüreceklerini yineledi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Güney Afrika'nın Doğu Cape eyaletinde etkili olan şiddetli yağışlar ve kar fırtınalarının yol açtığı selde hayatını kaybedenlerin sayısı 90’a yükseldi.
ABD'nin Rusya'yla diplomatik temsilciliklerin faaliyetlerini normalleştirmek için yapılan müzakereleri iptal ettiği belirtildi.
Kazakistan ve Çin, enerji, tarım ve teknoloji gibi alanlarda 24 işbirliği belgesine imza attı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), USS Nimitz uçak gemisinin Güney Çin Denizi'nden Orta Doğu'ya yönlendirdiğini duyurdu.