İran: Nükleer programa yönelik kısıtlamalara artık bağlı değiliz

İran, Batılı güçlerle yaptığı 10 yıllık nükleer anlaşmanın sona ermesiyle birlikte nükleer programına yönelik kısıtlamalarla artık bağlı olmadığını belirtti.
İran, 2015 yılında Batılı güçlerle yapılan nükleer anlaşmanın süresinin dolduğunu duyurdu.
İran Dışişleri Bakanlığı anlaşmanın sona erdiğini belirterek, "İran'ın nükleer programı üzerindeki kısıtlamalar ve ilgili mekanizmalar da dâhil olmak üzere 2015 anlaşmasının tüm hükümleri şu andan itibaren sona ermiş sayılmaktadır" açıklamasını yaptı.
Açıklamada "İran diplomasiye olan bağlılığını kesin bir dille ifade etmektedir" denildi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi de yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararının resmen sona erdiğini belirtti.
Arakçi, anlaşmanın sona ermesiyle birlikte BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik önceki tüm kısıtlamalarının kaldırılacağını ve İran'ın nükleer meselesinin Konsey'in gündeminden çıkarılacağını söyledi.
20 Temmuz 2015 tarihinde oy birliğiyle kabul edilen 2231 sayılı karar, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) isimli nükleer anlaşmayı onaylamış ve İran'ın nükleer faaliyetlerine sınırlama getirmişti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
ABD ile Çin arasında aylardır süren tarife geriliminin çözümü için iki ülke heyetleri, yeni müzakere turunu gelecek hafta Kuala Lumpur’da gerçekleştirecek.
İki yıl süren bombardımanın ardından Gazzeliler yeniden evlerine dönmeye başladı. Ancak döndükleri yer, enkaz yığınlarından oluşan bir harabeye dönüştü.
Kenya, eski Başbakan Raila Odinga’nın cenaze töreninde iki gündür süren ulusal yas törenlerinde meydana gelen izdihamda 6 kişi hayatını kaybederken, 160’tan fazla kişi yaralandı.
AIR China’ya ait yolcu uçağı, bir yolcunun kabin bagajındaki lityum bataryanın alev alması sonucu Şanghay’a acil iniş yaptı.