ÖĞ-DER: Eğitimde ahlaki çöküşe dur deyin, zorunlu eğitim kaldırılsın

Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Numan Gökmen, mayıs ayı şube başkanları toplantısında yaptığı açıklamada mevcut eğitim sisteminin nesilleri ifsat ettiğini belirterek zorunlu eğitimin kaldırılmasını ve ıslaha dayalı yeni bir sistemin inşasını istedi.
Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER), mayıs ayı şube başkanları toplantısını yoğun bir gündemle gerçekleştirdi. Toplantıda bir konuşma yapan ÖĞ-DER Genel Başkanı Numan Gökmen, Türkiye’deki eğitim sistemine yönelik sert eleştirilerde bulundu.
Açıklamasında "Aile yapımız tehdit altında" diyen Gökmen, "Şuurlu Öğretmenler Derneği’mizin aylık olağan şube başkanları toplantısına hoş geldiniz, safalar getirdiniz. Eğitim camiası ve dernek yöneticilerimizle bir arada olmaktan dolayı mutluyuz. Şube başkanları toplantımızın hayırlara vesile olmasını Allah’tan dilerim. Şuurlu Öğretmenler Derneği olarak, inanç, ahlak ve kültürümüzü temel alan bir eğitim sistemi kurulması, ahlak ve maneviyat sahibi nesiller yetiştirmek için canla başla çalışmalar yapmaktayız." dedi.
Gazze'de, Filistin’de ve İslam coğrafyasının birçok yerinde yaşanan insanlık dışı katliamları kınayarak açıklamasına devam eden Gökmen, şu ifadelere yer verdi:
"Gazze’de, Filistin’de masum sivillerin, özellikle de çocukların katledildiği bu insanlık dışı eylemler hepimizi derinden yaralamaktadır. İslam dünyasının liderlerine ve uluslararası topluma buradan sesleniyorum; 'Bu insanlık suçuna karşı sessiz kalamazsınız. Laftan değil ancak güçten anlayan siyonistlerce yapılan bu zulümleri durdurmak için Müslüman ülkeler israil ile olan ilişkilerini yeniden gözden geçirmeli, ticari ilişkileri kesmelidir. D8 ülkeleri harekete geçmeli, Filistin’e acilen bir barış gücü gönderilmelidir."
"Gençliğimizi ifsat eden kötülüklerle ilgili ciddi, kalıcı önlemler alınmalıdır"
Aile yılıyla ilgili de konuşan Gökmen, "2025 yılının Aile Yılı olarak ilan edildiği şu günlerde maalesef ahlakî tahribatın önüne geçilebilmiş değil. Mevcut eğitim sistemi ile öfkeler kontrol altına alınamamakta, aile terbiyesi sağlanamamakta ve iletişim yönü zayıf nesiller yetişmektedir. Aile yapısını yozlaştıran dizi ve filmler, aile olarak değil de bekar yaşamayı özendiren yayınlar, internet ortamında 7/24 oynatılan sanal kumar, sosyal medya mecralarında yapılan faydalı faydasız paylaşımlar gençlerimizi aile yaşantısından koparıp, ahlak ve maneviyattan uzaklaştırmaktadır. Avrupa’dan ithal eğitim modelleri milletimizin millî ve manevi değerlerine uygun değildir. Eğitim öğretimde düzlüğe çıkmak, sağlam aile bireyleri yetiştirmek ve bu ülkeyi yeniden büyük Türkiye haline getirmek için bir an evvel Batıcı eğitim sisteminden vazgeçip, özümüze ve kökümüze uygun yeni bir eğitim sistemine geçmeliyiz. Gençliğimizi ifsat eden içki, kumar, zina ve madde bağımlılığı gibi tüm kötülüklerle ilgili ciddi, kalıcı önlemler alınmalıdır." ifadelerine yer verdi.
"12 yıllık zorunlu eğitim ülkeye fayda getirmemiştir"
Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Merkezi olarak eğitim öğretim sorunlarına çare olması ümidiyle Millî Eğitim yetkililerine tavsiyelerde bulunan Gökmen, şunları belirtti:
"12 yıllık zorunlu eğitim ülkeye fayda getirmemiştir. Varlığı sorunlar yumağı haline gelen zorunlu eğitim kaldırılmalıdır. Herkesin üniversite okumak istediği günümüzde işsizlerin arasına binlerce üniversiteli işsiz dahil olurken, mesleki alanda ise ara elaman sorunu yaşanmaktadır. Bu münasebetle eğitim sistemi eskiden olduğu gibi 5+3+3 olarak yeniden tanzim edilmeli, eğitimin ilk 5 yılı zorunlu olup, geri kalanı ise isteğe bağlı olmalıdır. 5 yıllık zorunlu eğitimden sonra isteyen öğrenci meslek yapabilmelidir. Okullarda öğretmen açığı vardır. Öğretmen atamaları ihtiyacı karşılayacak şekilde yapılmalı ve bu açık kapatılmalıdır. 40 bin öğretmen ataması bir an evvel yapılmalıdır. Ücretli, sözleşmeli ve kadrolu ayrımı kaldırılmalı, sadece kadrolu istihdam yapılmalıdır. Ücretli öğretmenler, kadrolu meslektaşlarıyla aynı iş yükünü taşımalarına rağmen, oldukça düşük maaşlarla çalıştırılmakta, hatta bazı aylar asgari ücretin altında ücret alarak hem ücret hem de özlük hakları bakımından büyük mağduriyet yaşamaktadırlar. Ücret karşılığı çalışan öğretmenlerimizin maaşları onların yaşam standardına uygun hale getirilmelidir. Artan enflasyon ve kira artışları sebebiyle memur hayatını idame ettirmekte zorlanmaktadır. Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü giderek düşen öğretmenlere Temmuz ayında refah payı dahil iyi bir ücret artışı yapılmalı, onların rahat nefes almaları sağlanmalıdır. Enflasyonist baskı memur maaşlarını bir taraftan eritirken, memur bordrosundaki vergi dilimi uygulamasıyla verilen zam geri alınmaktadır. Bu sebeple memur maaşlarında vergi dilimi uygulaması kaldırılmalıdır."
Son olarak Gökmen, "Şuurlu Öğretmenler Derneği olarak yurt çapında tüm şubemizle ahlak ve maneviyat sahibi, yeryüzünü imar ve ıslah edecek, merhametli millî ve manevi değerlerine bağlı nesiller yetiştirme gayreti içindeyiz. Yaz tatiline yaklaştığımız şu günlerde eğitim öğretim çalışanlarımıza, öğrenci ve velilerimize huzurlu ve sağlıklı günler dilerim. Eğitim öğretimde sorunların azaldığı nice güzel günleri görmek dileğiyle Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun!" şeklinde belirtti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesi kapsamında öğrenciler, sınıfta öğrendiklerini doğayla iç içe bir ortamda pekiştirerek hem eğlendi hem öğrendi.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS 2025/6) bugün Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'da gerçekleştirilecek.
KPSS-2025/4 kapsamında Sağlık Bakanlığı’na sözleşmeli sağlık personeli alımı için tercih işlemleri başladı. Adaylar tercihlerini 8 Mayıs saat 23.59’a kadar yapabilecek.