Öğrencilerin madde bağımlılığına karşı korunmaları için neler yapılabilir?

Türkiye'de giderek artış gösteren madde bağımlılığı, toplumu tehdit etmeye devam ediyor. Toplumda giderek yaygınlaşan madde kullanımının ilkokul çağındaki çocuklara kadar inmesi, tehlikenin geldiği boyutu da gözler önüne seriyor.
Son yıllarda başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun büyük bir kesiminin içine saplandığı madde bağımlılığında tablo korkutuyor.
Uyuşturucu satıcıları, manevi boşluk içindeki gençleri hedef alıyor. Uzmanlar madde bağımlılığının neredeyse her sene büyük bir artış gösterdiğini belirtiyor.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Psikolog Cahit Ufuk Battal, çocuğuna gerekli sevgi göstermeyen ailelerin bu tavırlarıyla çocuklarını kötü insanların kucağına ittiklerini belirtti.
"Öğretmenlerin, müdürlerin ve okul kapılarında nöbet tutanların bilgili olması gerekir"
Öğretmenlerin, müdürlerin ve okul kapılarında nöbet tutanların bu konularda bilgili olması gerektiğini belirten Battal, "Öğrenci velilerine sık sık seminerler düzenlemeleri gerekiyor. Bağımlılık konusunda her insan mutlaka bilgilendirmelidir. Özellikle öğretmeler bu konuyu araştırmalılar ve bilgi sahibi olmak zorundalar. Dışardaki yabancı insanları okul çevresinde gezindiklerini polis gözetmeli ve güvenlik sorgulaması yapılmalıdır. Neler yapıyor gözlemlemelidir. Alışveriş halindeler mi? bu hususlara bakılmalıdır." dedi.
"Çocuk halktan korktuğu gibi aileden de korkup başkalarına sığınabilir"
Ailelere uyarılarda bulunan Battal, "Aileler bu konularda çok fevri davranıyorlar. Şiddet, bağırma ve çağırma çok yapıyorlar. Aile bunları yaptığı zaman çocuk halktan korktuğu gibi aileden de korkup bu sefer başkalarına sığınacaktır. Madde bağımlısı olmayan arkadaşları da bunu kötü göreceği için bu sefer uyuşturucu ortamındaki insanların yanına medet ummaya gidecektir. Onlarla dertleşecektir. Çünkü hiç birine derdini anlatamıyor. Bu nedenle aileler kesinlikle şiddet göstermeden oğluna arkadaş gibi 'oğlum neden içtiğini hadi anlat' deyip bir uzmandan yardım alacak. İster özel isterse de devlet kurumlarından yardım isteyecek." diye belirtti.
"Uyuşturucuya gitmemesi için arkadaş ortamının mutlaka değişmesi gerekir"
Bu insanların yaklaşık bir ay gibi bir süre kesinlikle evden çıkmaması gerektiğini söyleyen Battal, "Uyuşturucuya gitmemesi için arkadaş ortamını mutlaka değiştirmesi lazımdır. Başka bir ile bir akrabasının yanına gönderip o çevreden bir ay uzaklaşması gerekiyor. Bu şekilde yollar izlenir. Mutlaka bir spor dalına yazılması gerekir. Çünkü spor bunları vücuttan atmak için en iyi yoldur. Çevresinde sporcu olduğu zaman sigara bile içilmediği için çocukta doğal olarak madde bağımlıların çevresine artık kapılamayacaktır." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından, yarın Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2025-YDS/İngilizce), pazar günü ise Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) gerçekleştirilecek.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçe süreçlerini dijital platformlarla hızlandırıyor, yapay zekâ destekli projelerle kamu kaynaklarını daha verimli ve veriye dayalı şekilde yönetiyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar, kamu kaynaklarının tasarruflu kullanımını hedefliyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 2025 Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı kapsamında gerçekleştirilecek 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumlarına başvuran adayların sınava giriş belgeleri erişime açıldı.
Bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturmak ve toplumsal bilinç düzeyini artırmak amacıyla hazırlanan "Güçlenmek: Bağımlılıktan Esenliğe" bülteni yayımlandı. Bülten bağımlılığın bireyler üzerindeki etkilerini, önleyici müdahale programlarına ilişkin bilgileri ve toplumsal yansımalarını içeriyor.