ABD’de borç limiti çıkmazı… Ekonomik felaket uyarısı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Kongre'nin borç tavanının yükseltilmesi konusunda uzlaşamaması halinde ağır sonuçlarla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısı yaptı.
Janet Yellen, federal hükümetin borçlanma miktarını artıramaması durumunda ABD'nin Haziran başında nakitsiz kalabileceğini söyledi.
Yellen böyle bir durumda hükümetin maaşlar ve sosyal yardımları ödeyemeyeceğini ve diğer kalemlere ödeme yapamacağını belirterek "Bunu yapmak Kongre'nin işi. Başaramazlarsa kendi elimizle bir ekonomik ve finansal felaket yaşayacağız" dedi.
Borç tavanı ya da borç limiti, ABD hükümetinin borçlanabileceği para miktarının üst sınırı anlamına geliyor.
Yellen, borç tavanı müzakerelerinin "Amerikan halkının başına silah dayayarak yapılmaması gerektiğini" söyledi ve "Ama uzlaşma için zaman daralıyor" açıklamasını yaptı.
ABD Başkanı Joe Biden yarın bir araya geleceği Cumhuriyetçi liderlerden şu anda 31,4 trilyon dolar olan borç tavanının yükseltilmesini kabul etmelerini isteyecek.
Kongre, genel olarak borçlanma tavanını yükseltirken bütçe ve kamu harcamaları için belirli şartlar getiriyor.
Borç tavanı halihazırda ülkenin gayri safı hasılasının yaklaşık yüzde 120 seviyesinde.
Başkan Joe Biden ise borç tavanının hiçbir koşul getirilmeden yükseltilmesini talep ediyor. Biden, tavanın yükseltilmesi konusunda pazarlık yapmayacağını, kamu harcamalarındaki olası kesintilerin ise bu konu çözüldükten sonra görüşülebileceğini söylüyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Küresel piyasalarda altının onsu 3 bin 338 dolardan alıcı buluyor. Çeyrek altın ise Kapalıçarşı'da 7 bin 75 TL'den satılıyor.
Dolar/TL, 16 Temmuz sabahında 40,20 civarında işlem görüyor. Euro/TL ise 46,80 seviyesinde el değiştiriyor.
Türkiye'nin ihracatında ikinci sırada yer alan Ege Bölgesi, 2025 yılının haziran ayında ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 artırarak 3 milyar 434 milyon dolara çıkardı.
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yerel esnafın yaşadığı sıkıntıların çözülmesi için yetkililere çağrıda bulundu.