Bayraktar: Makroekonomik açıdan bağımsız olabilmek için enerji kaynaklarımızı tamamen kullanmalıyız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Pakistan Madencilik Yatırım Forumu'nda enerji alanında yapılan ve yapılması gereken atılımlara değindi.
Bakan Bayraktar, katıldığı Pakistan Madencilik Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de enerji alanında piyasa yapılarını değiştirmek için pek çok reform yaptıklarını ve bu reform paketini 25 yıl önce başlatıp enerji alanında birçoğunu hayata geçirdiklerini ve bu sayede sadece enerji alanına yaklaşık 100 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekmeyi başardıklarını belirtti.
“Türkiye'de enerji ve madencilik alanında pazarda karşı karşıya kalınan iki büyük zorluk var. Birincisi, ne yazık ki, ithal kaynaklara büyük ölçüde bağımlıyız. Bu da Türkiye'yi makroekonomik açıdan oldukça savunmasız hale getiriyor. 2022'de metal, petrol, doğal gaz, kömür ve mineraller gibi enerji kaynaklarında yaklaşık 100 milyar dolarlık ithalat yaptık. Her yıl bu kaynakları ithal etmek için bu tutarı ödüyoruz." diyerek sözlerine devam eden Bayraktar, enerji alanında arz güvenliği sıkıntısına yönelik şunları söyledi:
"Madeni kaynaklar açısından en zengin çeşitliliğe sahip ülkelerden biriyiz. Arzı güvence altına almak ve aynı zamanda ithalat bağımlılığımızı azaltmak için amacımız yenilenebilir enerji, kömür ve mineraller gibi enerji kaynaklarımızı tamamen kullanmak. Potansiyelimizi tam olarak kullanmak istiyoruz. Yabancı yatırımcıları çekmek için çevreye duyarlı projelerin olması gerekiyor. O yüzden bu alanda sağlık ve güvenlik konusuna büyük önem veriyoruz."
Yenilenebilir enerji alanında geniş bir yelpazede çalıştıklarını belirten Bayraktar, “Sadece güneş ve rüzgardan elektrik üretmeye odaklanmıyoruz, aynı zamanda rüzgar türbinleri ve fotovoltaik paneller üretmeye de odaklanıyoruz.” dedi.
Bayraktar, son olarak Türkiye'de madencilik sektörüne sermaye çekmek ve ruhsatlandırma işlemlerini mümkün olduğunca basit ve kolay hale getirmek üzere bir reform paketi üzerinde çalıştıklarını belirtti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yeşilyurt Belediyesi, geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai don olayından etkilenen ve tarımsal üretiminde zarar gören çiftçilere destek olmak amacıyla 250 bin adet sebze fidesi dağıtımı gerçekleştirecek.
Malatya'daki kayısı üreticileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destek açıklamasını olumlu bulduklarını ancak, meyvelerle birlikte ağaçların da yandığını bu nedenle ağaçların meyve verme aşamasına gelene kadar destek talebinde bulundular.
Türkiye, halı ihracatında gözünü Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) çevirdi. 2024 yılında 2,9 milyar dolarlık ihracatla 180 ülkeye halısı gönderen sektör, şimdi de BAE’nin lüks saraylarını, camilerini ve otellerini Türkiye'nin halılarıyla donatmak istiyor.
Konut Fiyat Endeksi (KFE), Mart 2025'te aylık yüzde 2, yıllık yüzde 32,3 arttı.