Şanlıurfa’da düzenlenen geleneksel ürün fuarına katılan Atmalı Kadın Kooperatifi Temsilcisi Nurcan Güvenç, kadınları üretime davet ederek, sürdürülebilirliğin ancak üretimle sağlanabileceğini belirtti.
Şanlıurfa’da düzenlenen 14. Gıda, Yöresel Ürünler, Hediyelik Eşya ve El Sanatları Fuarı, bu yıl da katılımcılardan büyük ilgi gördü. Türkiye'nin dört bir yanından gelen katılımcılar, yöresel ürünlerini ve el sanatlarını Şanlıurfa halkı ile buluşturdu.
Şanlıurfa'da düzenlenen fuara katılan Atmalı Kadın Kooperatifi Temsilcisi Nurcan Güvenç, deprem felaketinden sonra üretimle yeniden motivasyon bulduklarını, kırsaldaki kadınlara destek olduklarını vurguladı.
Ürettikleri ürünlerin çoğunluğunun coğrafi işaretli Besni üzümünden yapıldığını belirten Güvenç, pestil, kesme ve pekmez gibi ürünler ürettiklerini, ayrıca Adıyaman bademi, toz sumak, sumak ekşisi ve nar ekşisi gibi yöresel lezzetlerin de kooperatifleri tarafından üretildiğini söyledi.
Güvenç, deprem ve pandemi sonrası daha iyi bir motivasyonla üretime devam etmeyi hedeflediklerini belirterek, kırsaldaki kadınları sosyal hayata teşvik etmenin ve Besni üzümünün coğrafi işaretini kaybetmeden piyasaya sunulmasını sağlamanın temel amaçları olduğunu vurguladı. Ayrıca pazarlama konusunda yaşadıkları sıkıntıları ve bu sorunun çözülmesinin kadınları yeniden üretime teşvik edeceğini söyledi.
Güvenç, son olarak gıda hijyenine dikkat çekerek, gıda hijyen sertifikalarının alınmasının ve oda mühendislerinin denetiminde üretim yapılmasının önemli olduğuna değindi. Kadınları üretime davet eden Güvenç, sürdürülebilirlik için üretimin şart olduğunu ve gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakabilmek için üretime öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.
“Deprem felaketinden sonra kendimizi üretimlerimizden motive ettik”
Nurcan Güvenç
Güvenç, “Kadın kooperatifi olarak katıldık, Şanlıurfa’da kurulan fuarda toplamda 26 kadınla beraber çalışıyoruz. Kooperatif olarak hem kahvaltı hem de yöresel ürünler ile çeşitli fuarlara katılım sağlıyoruz. Yaşamış olduğumuz deprem felaketinden sonra tekrardan kendimizi üretimlerimizden motive ettik. Bununla beraber kırsaldaki kadınlarımıza destek oluyoruz. Ürettiğimiz ürünler genellikle coğrafi işaretli Besni üzümü, bu üzümlerden pestil, kesme ve pekmez üretimi yapıyoruz. Adıyaman bademi, toz sumak, sumak ekşisi ve nar ekşisi gibi ürünler de mevcut. Bu ürünlerimizin hepsi kadınlarımızın el emeği ve göz nuru ile yapılıyor.” dedi.
“Kadınlarımızı tekrar Besni üzümünün üretimine teşvik edebiliriz”
Özellikle coğrafi işaretini kaybetmiş olan Besni üzümünü tekrardan piyasaya sürebilmeyi amaçladıklarını ifade eden Güvenç, “Deprem ve pandemi sürecinden sonra kendimizi daha iyi hissedebilmek için yeniden üretimle ayağa kalkmayı hedefledik. İnşallah güzel yol almayı planlıyoruz. Bizi bu yola sokan şey, kırsaldaki kadınlarımızı sosyal hayata teşvik etmek, kadınlarımızı iş hayatında daha fazla görmek ve özellikle coğrafi işaretini kaybetmiş olan Besni üzümünü tekrardan piyasaya sürebilmekti. Pazarlama konusunda sıkıntı yaşıyorduk, üzümler satılmayınca bağlar sökülmek zorunda kalıyordu. Biz de kooperatif olarak tüm illerdeki fuarlara katılıp üzümünü tanıtıyoruz ve reklamını yapıyoruz. Bununla beraber, bu sorunu ortadan kaldırabilirsek kadınlarımızı tekrar Besni üzümünün üretimine teşvik edebiliriz.” diye konuştu.
“Her zaman doğru ve dürüst olan esnaf kazanır”
Gıda hijyenine dikkat çeken Güvenç, “Hiçbir kadının hiçbir zaman yapamayacağı bir şey yoktur. Sadece cesaretli olmaları gerekiyor. Biz de Adıyaman’da asrın felaketini yaşadık. Şu anda burada bunun başarılabileceğini gösteriyoruz. Hangi işte olursa olsun, eğer pazarlama sorunu ortadan kalkmazsa üretim yapılamaz. Bundan dolayı pazarlama konusu çok önemlidir. Her zaman doğru ve dürüst olan esnaf kazanır. Pazarlama konusunda da maliyet fiyatlarını hesaplayıp ona göre bir fiyat belirlemek en doğrusudur. Her şeyden önemlisi gıdaların hijyeni. Gıda hijyen sertifikasının alınması, oda mühendislerinin denetiminde üretim yapılması çok önemli faktörlerdir. Son olarak, kadınlarımızın hepsini üretime davet ediyorum çünkü sürdürülebilirlik olması için üretim gerekiyor. Çocuklarımıza ve gelecek nesillerimize iyi bir gelecek hazırlamak için en başta üretime önem verilmesi gerekiyor. Bundan dolayı bütün kadınlarımızı üretime davet ediyorum.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Tarım Platformu ve Birlik Başkanı İhsan Akın, "Hiçbir yetiştiricimizin ve üreticimizin mağdur olmaması için proje küpelerinin doğru şekilde takılması ve kayıtların titiz ve düzenli şekilde tutulması gerekmektedir." dedi.
Gümüşhane’de üretilen cevizli sucuk, pestil ve ballı gruplar gibi organik ürünler, Şanlıurfa’daki yöresel gıda fuarında sergilendi.
2025 yılı Ocak ayı ihracatı, 3 milyar 101 milyon 30 bin dolar olarak gerçekleşti.