Hayvancılıkta kaba yem ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahip olan meraların ıslahının devlet-vatandaş işbirliği ile devam edeceğini belirten Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, "Hayvancılığımızın sürdürülebilir olması için mera ıslah çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ucuz ve bol miktarda sağladığı kaba yem ile öne çıkan meraların otlatma baskısı sonucunda, verimden düşmesi durumunda yeniden ıslah edilmeleri gerekiyor. Bu kapsamda Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan mera ıslah çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor.
Adana'nın Kozan ilçesinde bulunan Hamam ve Tepecikören mahallelerindeki meralarda ıslah çalışması kapsamında öncü bitki ekimi yapıldı. Gübre ve tohumları il müdürlüğü tarafından sağlanan ıslah çalışmasına köylüler de traktörleri ve mibzerleri ile destek oluyor. Hamam Mahallesi'nde bulunan meranın 240 dekarına, Tepecikören Mahallesi'nde bulunan meranın ise 130 dekarına yem bezelyesi ve tritikale karışımı tohum ekildi. Köylülerin traktörleri ile önce toprak işlemesini yaptığı meralara daha sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından temin edilen taban gübresi atıldı. Ardından ıslah çalışmasının bir parçası olan öncü bitki ekimi de yine üreticilerin tohum ekim makineleri ile gerçekleştirildi.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, meraların hayvancılıkta önemli bir görev üstlendiğini hatırlatarak, devlet-vatandaş işbirliği ile yapılan ıslah çalışmasının kısa zamanda olumlu sonuç vereceğini ifade etti. Kökçüoğlu, "Bizler devlet olarak gübre ve tohumunu karşıladığımız ıslah çalışmasında, köylülerimiz de alet ve ekipmanları ile destek veriyor. Toprak işlemesi, tohum ekimi gibi çalışmalar üreticilerimizin traktörleri, tohum ekme makineleri ile yapılıyor. Kış döneminde ekimi yapılan bu bitkiler ilkbaharda bölgede hayvancılık yapan aileler için kaba yem olacak. Hayvancılıkta en önemli girdi olan yemi, üreticilerimiz mera ıslahı sayesinde masrafsız ve daha bol elde edecek" dedi.
Adana genelinde mera ıslah çalışmalarına 2024 yılı içinde büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda 13 olan mera ıslah proje sayısını 17'ye çıkardıklarını belirten İl Müdürü Kökçüoğlu, "97 bin dekardaki ıslah çalışmamız 2024 yılında 106 bin dekara çıktı. 2025 yılında da hayvancılığımızın sürdürülebilir olması için mera ıslah çalışmalarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Tarım sektörünün çok emek ve uğraş isteyen bir sektör olduğunu ve insanları bu sektörde tutmanın kolay olmadığına dikkat çeken Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, bu konuda bakanlığın yoğun desteklemeler yaptığını söyledi.
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Emlak İşleri Komisyonu Başkanı Atilla Özelköse, emlak piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, otomotiv ihracatı kasımda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,3 artışla 3 milyar 241 milyon dolar oldu.