Salgın konut piyasasında küresel bir krize yol açtı: Türkiye ilk sırada!

Son 18 ayda, konut kıtlığı ve artan konut fiyatları nedeniyle potansiyel alıcıların konut satın alması giderek zorlaştı. Türkiye, son altıncı çeyrekte yüzde 29,2 ile konut fiyatları en çok artan birinci ülke oldu.
Bloomberg'in haberine göre, son 18 ayda potansiyel alıcılar, konut kıtlığı ve yükselen konut fiyatları nedeniyle konut satın almakta giderek daha da zorlanıyor.
ABD'deki ev fiyatları 2000'lerin ortalarındaki önceki zirvelerden yüzde 30 daha yükselmiş durumda.
Bununla birlikte birçok şehirde kiralar yükselirken buna malzeme fiyatları da dâhil oluyor.
Bazı ülkelerde, konut kredisi piyasasındaki durum, 2008-2009 mali krizinden önceki aylara benziyor ve bu, emlak piyasasında şişirilmiş fiyatların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bloomberg, ayrıca Mortgage kredilerindeki büyümenin, borçlarda artışa, piyasa çöküşünün bir sonucu olarak banka teminatlarının değer kaybetmesine yol açabileceği yorumunda bulundu.
Berlin belediye başkanı Michael Müller, artan fahiş konut ve kira fiyatlarına dikkat çekerek, "Nüfusun belirli kesimlerinin artık nasıl daire satın alamayacağına tanık oluyoruz. Londra, Paris, Roma ve şimdi ne yazık ki Berlin'de de durum böyle." dedi.
Uluslararası danışmanlık şirketi Knight Frank'in verilerine göre 2021'in ikinci çeyreğinde, 55 ülkede konut fiyatları ortalama yüzde 9,2 arttı. Bu oran önceki yıl ise yüzde 4,7 idi.
Türkiye konut fiyatları en çok artan ülke
Türkiye yüzde 29,2 oranla üst üste altıncı çeyrekte birinci olurken, Yeni Zelanda yüzde 25,9'la ikinci, ABD ve Slovakya yüzde 18,6'la üçüncü oldu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan son kararla, vatandaşların Schengen vizesi süreçlerinde uzun süredir beklediği bir kolaylık hayata geçti.
Batman merkez Kocalar köyü sınırlarında, Batman Çayı kıyısında bin 100 dekarlık alanda kurulacak olan Tarıma Dayalı Sera Organize Sanayi Bölgesi (Sera OSB) projesinde sona gelindi. Kuruluş protokolü onay aşamasında bulunuyor.
Yaklaşık 600 bin kamu işçisi 2025-2026 yılında geçerli olacak zam oranının belirlenmesine yönelik Hükümet, kamu işçilerine üçüncü ve son zam teklifini iletti. Saat 11:00'de başlayan ve 15 dakika süren toplantıda zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 17'den yüzde 24'e çıkarıldı.
2022 yılının mart ayında faaliyete geçen Batman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Batman Teknokent), bünyesindeki 31 girişimci firma ve 37 projeyle çalışmalarını sürdürüyor.