Adıyamanlı Tarım işçileri, artan enflasyon ve düşük ücretler nedeniyle geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirttiler.
Emekli maaşları ve günlük yevmiyelerin dahi temel ihtiyaçları karşılamaya yetmediğine değinen işçiler, önceki yıllarla şimdiyi kıyasladıklarında arada büyük fark olduğunu belirtiyorlar.
"Çok yoruluyoruz"
Emekli maşının yetmediği için çalışmak zorunda kaldığını dile getiren Mahmut Öztunç, "Bu yaşta çalışmakla aslında çok yoruluyoruz, mecbur kalıyoruz çalışmaya. Fakirliğin sebebi, iş sahasının olmamasından kaynaklanıyor. Bu bahçe işi olmasa, gerçekten yüzde 90’ı burada çalışmazdı. Burada tarlası olmayan birçok kişi var. Samsat kurulduğundan beri hiçbir yatırım yapılmadı, sadece kontrol yapıldı. İş sahası olmadığından dolayı mecbur kalıp çalışıyoruz." dedi.
"Alım gücüm çok geriledi"
Emekli maaşının eridiğine vurgu yapan Öztunç, "Emekliyim, on bin lira maaş alıyorum. 3 yıl önce 50 kilogramlık bir çuval şeker 120 TL idi. Şu anda bin 500 lira olmuş. O zamanki maaşımla şimdiki maaşımı kıyasladığımda, alım gücüm çok geriledi. Bin 500 lirayla kaç çuval şeker alabiliyorum, kıyaslayabilirsiniz. Mecbur kaldığımız için burada çalışıyoruz. 10 seneden beri hiç çalışmadım. İlk defa bu işe geliyorum. Bademler verim açısından bu sene iyi ancak bu bahçenin ağaçları yaşı küçük olduğundan seneye daha kaliteli ve yüksek verime sahip olacaktır." ifadelerini kullandı.
"Günde 800 lira yevmiye alıyoruz"
Sıcak havalarda ve zor şartlarda çalıştıklarını ifade eden Mustafa Dost, "Bu sene bahçelerdeki verim geçen seneye göre iyi. Geçen sene de burada çalıştım, bu senede burada çalışıyorum. Geçen sene çok bereketli geçmedi ama bu sene tüm ağaçlar dolu. Bademlerin bu sene içi dolu ancak yüzde 5 civarında boş çıkma ihtimali var. Günde ortalama 200 ağaç hasat ediyoruz. Sirkelediğimiz bademleri çuvallara dolduruyoruz. Daha sonra o çuvalları traktöre yükleyip kabuklarından ayırmak için gönderiyoruz. Günde 800 lira yevmiye alıyoruz tabi bu enflasyonda bu yevmiyeler az. Artık paranın değeri kalmadı. Günde bir tondan fazla topluyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İnşaat üretim endeksi, 2024 yılı kasım ayında aylık bazda yüzde 3,2, yıllık bazda yüzde 10,8 artış gösterdi.
2024 yılı aralık ayında Türkiye'nin bütçe açığı 829,2 milyar lira olarak kaydedildi. Yıl sonu itibarıyla toplam bütçe açığı ise 2 trilyon 106,1 milyar lira oldu.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatçıları Birliği (GAİB) Başkanı Celal Kadooğlu, Suriye ile olan ihracatın artan gümrük vergileri nedeniyle durma noktasına geldiğini kaydetti.
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2024 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 arttı.