GAİB: Suriye'ye ihracat durma noktasına geldi

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatçıları Birliği (GAİB) Başkanı Celal Kadooğlu, Suriye ile olan ihracatın artan gümrük vergileri nedeniyle durma noktasına geldiğini kaydetti.
GAİB Başkanı Celal Kadooğlu, Suriye'nin yeni geçici hükümetinin, Türkiye sınırından gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yüzde 300 ile yüzde 500 oranında artırma kararının gerçekleştirilen ihracatı olumsuz yönde etkileyeceğini dile getirdi.
Kadooğlu, gelişmeleri yakından takip ederek ilgili bakanlıklarla sürekli temas halinde olduklarını dile getirdi.
"İhracatımız yüksek gümrük vergileri nedeniyle durma noktasına geldi"
Konuyla ilgili değerlendirmesinde Kadooğlu, "Bütün sektörlerimizi kapsayan bu sorunun çözümü için üzerimize düşenleri yapmaya çalışıyor ve bu krizin derinleşmeden çözümü için ilgili bakanlıklarımızla sürekli temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu karar Suriyeli vatandaşların derin bir enflasyonla karşılaşması ve alım güçlerinin tamamen sıfırlanması anlamına da gelir. Birçok ürüne uygulanan yüksek vergiler ürünlerin üretim maliyetinin bile üç dört katı durumunda. 2024 yılında ortalama aylık 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz Suriye'de şu an Suriye sınırından ihracatımız bu yüksek gümrük vergileri nedeniyle durma noktasına geldi. Sınırda tırların oluşturduğu kilometrelerce kuyruk bunun en iyi göstergesidir. Gerek Dışişleri Bakanlığı'mız gerekse Ticaret Bakanlığı'mızın bu sorunun ivedi bir şekilde çözümü için Suriye'de kurulan geçici hükümet yetkilileriyle temaslarının olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman Sigortacılar Derneği Başkanı Mehmet Salih Ekinci, çiftçilerin tarımsal desteklerden faydalanabilmeleri için 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını zamanında yaptırmaları gerektiğini belirtti.
Batman Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cemil Turan, Maliye Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle basit usulde vergilendirilen küçük esnafın deftere tabi olmasının ekonomik yük getireceğini söyledi.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan Gürbulak-Bazergan Sınır Kapısı nedeniyle Türkiye'nin Gürbulak Gümrük Genel Müdürü İran'ın Bazergan Gümrük Müdürü bir araya geldi.
Batman esnafı nitelikli eleman bulmakta zorlanırken, çıraklık ve mesleki eğitim desteği ise yeniden talep ediliyor.