Yeni yılda fiyat tarifeleri dükkanlara asılacak

Yeni yılla birlikte lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek içecek hizmeti veren iş yerleri, fiyat listelerini giriş kapısı ve masa üstlerine koyacak. Bursa Lokantacılar Kebapçılar, Köfteciler ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Arif Tak, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek karardan memnun olduklarını belirtti.
Ticaret Bakanlığı tarafından tüketicilerden gelen şikayetler doğrultusunda Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi.
Söz konusu değişiklik kapsamında, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belgeler lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulacak. Uygulama 1 Ocak 2024’te başlıyor.
Bursa Lokantacılar Kebapçılar, Köfteciler ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Arif Tak, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek karardan memnun olduklarını belirterek İLKHA muhabirine konuştu.
"Esnafımız çok dengeli bir şekilde fiyat uyguluyorlardı"
Arif Tak
Bu uygulamanın yıllardır devam ettiğini belirten Tak, "Müşterinin görebileceği yerlere fiyat tarifeleri asmak gerekiyor. Ancak son zamanlarda denge biraz bozuldu. Enflasyondan dolayı bozuldu. Bir ürünü alıyorsun bir hafta sonra tekrar almaya gidiyorsun fiyat değişmiş. Fiyatlar değiştikçe sıkıntı oluyor. Dolayısıyla iş çıığırından çıktı. Esnaf sanatkârlarımız bu nedenle mücadele veriyorlar. Esnafımız çok dengeli bir şekilde fiyat uyguluyorlardı. Oda olarak verdiğimiz resmi rakamların üstüne çıkmadılar." dedi.
"Yeni tarifeler gelecek"
Son zamanlarda dengelerin değiştiğini söyleyen Tak, "Alt kademeden fiyatı zamlı olarak uyguluyorlardı. Geçen yıl 22 Şubat tarihinde esnafa bir tarife verdik. Bu tarife sadece on ay sürebildi. Önceki yıllarda verdiğimiz tarife dört yıl sürdü. Dolayısıyla kullandığımız malların zamları devam ettikçe o malların zammı esnafı etkiliyor. Tarifeyi esnafımıza vereceğiz. 2-3 ay sonra verdiğimiz fiyat da akamete uğrayacak ve uygulanmayacaktır." diye belirtti.
"Esnaf dükkânların camlarına ve masalara bırakılacak fiyat tarifesi uygulamasını benimsedi"
Ticaret ve Sanayii Bakanlığına bağlı olan kurumlar bakanlıkla bazı görüşmeler yapıldığını belirten Tak, "Türkiye genelinde üst kuruluşumuz olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Federasyonu var. Dolayısıyla bağlı olduğumuz federasyonun da fikirleri alınıyor. Netice olarak ürettiğimiz malları tüketiciye sunma noktasında her zaman aynı müşteriyle de karşılaşabiliyoruz. Esnaf olarak tüketiciyi memnun bırakalım ve az para alalım. Herkesin karnı doysun. Ama netice olaraktan bir yılda yüzde %20 zam olduğu zaman da esnaf olarak dayanmak mümkün değildir. Esnaf, dükkânların camlarına ve masalara bırakılacak fiyat tarifesi uygulamasını benimsedi ve tasvip ettiler." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman'da 64 çiftçiye, ikinci ürün olarak ekilmek üzere 210 bin lahana ve karnabahar fidesi dağıtıldı. 110 dekarlık alanda yapılacak üretimle, hem sezon uzayacak hem de bölge ekonomisine 40 milyon TL katkı sağlanacak.
Küresel piyasalarda altının onsu 3 bin 338 dolardan alıcı buluyor. Çeyrek altın ise Kapalıçarşı'da 7 bin 75 TL'den satılıyor.
Dolar/TL, 16 Temmuz sabahında 40,20 civarında işlem görüyor. Euro/TL ise 46,80 seviyesinde el değiştiriyor.
Türkiye'nin ihracatında ikinci sırada yer alan Ege Bölgesi, 2025 yılının haziran ayında ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 artırarak 3 milyar 434 milyon dolara çıkardı.