Kurban Bayramına sayılı günler kala değerlendirmelerde bulunan Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, eğer hayvan konusunda bir sıkıntı yaşanırsa kurbanlık fiyatları yükselebilir. Kurban alacak olanların hayvanlarını geç olmadan almaları gerektiğini belirtti.
Bursa’da vatandaşlar, 16 Haziran'da başlayacak olan 2024 Kurban Bayramı için kurbanlık arayışına başladı. Bu yıl kurbanlık fiyatları da geçen yıla göre iki katına yakın artış gösterdi.
Fiyatlar henüz tam olarak oturmamış olsa da üreticiler, 15-20 bin lira arasında değişen ön fiyatlar belirliyor. Buna göre büyükbaşta canlı kilogram fiyatı 280 ila 340 TL arasında, küçükbaşta ise 250 ila 300 TL arasında olacak. Bu durumda küçükbaş fiyatı 13 bin ila 20 bin TL arasında, büyükbaşlarda ise hisse fiyatı 20 bin ila 30 bin TL arasında seyredecek.
Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, Kurban pazarlarındaki son durumu, canlı et fiyatı ve kurban taban fiyatlarını İLKHA muhabirine değerlendirdi.
"Kurbanlıklar bir hafta sonra gelmeye başlar"
Kurban pazarlarının hazırlandığını söyleyen Yıldız, "Mayıs ayının sonuna doğru kurbanlıklar gelecek. Belediye ve Valilik toplantılarında kurban pazarlarının açılışı 20 gün olarak belirlendi. Kurban pazarlarının açılışlarının bize göre bir ay olması gerekirdi. Bu konuda bir kısıtlama var. Ama kurban satıcıları hazırdırlar. Kendileriyle görüşüyoruz. Pazar yerleri de hazır. Kurban pazarları hijyenli bir şekilde düzenleniyor. Kurbanlıklar bir hafta sonra gelmeye başlar." dedi.
"Taban fiyat küçükbaşlarda 15 bin büyükbaş hayvanlarda ise 100 bin TL'den başlıyor"
Tam netleşmemekle beraber hayvanların kilogramına ve büyük- küçüklüğüne göre değerlendiğini belirten Yıldız, "Büyükbaş hayvanlarda taban fiyatları 100 bin ile 200 bin TL arasında satışlar başlayacak. Çiftlik ve kesim yerlerinde kurbanlıkların fiyatları belli oldu. Küçükbaş hayvanlarda 15 bin ile 20 bin TL arasında satışa başlanacak. Küçükbaş hayvanların büyük ve küçüklüğüne göre değişiyor. Taban fiyat küçükbaşlarda 15 bin büyükbaş hayvanlarda ise 20 bin TL'den başlıyor." şeklinde konuştu.
"Hayvan konusunda bir sıkıntı yaşanacaksa kurbanlık fiyatları yükselebilir"
Yıldız, "Şu anda fiyatlar makul gözüküyor. Hayvan kıtlığı söz konusu değildir. Türkiye'de hayvan sayısı yeterli düzeydedir. Eğer hayvan konusunda bir sıkıntı yaşanacaksa kurbanlık fiyatları yükselebilir. Kurban alacak olanlar pazarlarda hayvanlarını geç olmadan alıp temin etsinler." diye belirtti.
"Asıl mesele insanların alım gücüyle alakalıdır"
Kurbanlıkların pahalı olmadığını söyleyen Yıldız, "Asıl mesele insanların alım gücüyle alakalıdır. Devlet hem emeklilerin maaşıyla hem de bayram öncesi yapacakları ödemelerle ilgili bir program yaparsa insanların maddi güçleri yeterli olduğu zaman dini vecibelerini yerine getirmek için çoğu kişi kurban ibadetini yerine getirir. İnsanların gelir seviyesi biraz daha yükselirse devlet, belediyeler tarafından desteklenirse kurbanlıklar ortada kalmayacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül, okul yönetiminin hakkı olmayan bir şeyi talep etmekle suç işlediğini, ayrıca öğrenciyi rencide edip velisini ise psikolojik baskı altına aldığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, "Söz konusu nüfus sayımında etnik kökene dair veri toplanmamış olsa da yoğun nüfus hareketliliği Iraklı Türkmen ve Arap kesimleri haklı olarak endişeye sevk etmiştir." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Her ne kadar günümüzde enerji arzında bir kriz yaşanmıyorsa da, enerji arz güvenliğinin temini noktasında her zaman hazırlıklı olmak önemlidir." dedi.
İçişleri Bakanlığı, Tunceli ve Ovacık (Tunceli) Belediye Başkanlarının PKK ile bağlantılı suçlardan ceza almaları ve soruşturmaları devam etmesi nedeniyle bu belediyelere ilgili vali ve kaymakamların kayyum olarak atandığını duyurdu.