Resmi nikâh dini nikâhın yerine geçer mi?

Fetva Kurulu, İslam'da nikâhın geçerli olabilmesi için îcâp, kabul ve iki şahidin bulunması gerektiğini, resmi nikâh kıyıldığında bu rükünlerin şartlarıyla birlikte yerine getirilmesi durumunda ayrıca imam nikâhını kıymaya gerek olmadığını belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Resmi nikâh dini nikâhın yerine geçer mi?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi:
"İslam'da nikâhın geçerli olabilmesi için îcâp (velinin teklifi), damadın kabulü ve iki şahidin bulunması gerekir. Bu üç rükün, şartlarıyla birlikte eksiksiz bir şekilde yerine getirilirse nikâh geçerli olur.
Nikâhın kıyılması için illa imamın veya belediye yetkilisinin bulunması şart değildir. Velinin 'Kızımı seninle evlendirdim.' teklifine damadın 'Kızını kendime eş olarak kabul ettim.' demesi ve iki erkeğin buna şahitlik etmesiyle nikâh akdi gerçekleşmiş olur. Söz konusu teklif veya kabul işlemini, vekâlet yoluyla başka birinin yapmasıyla da aynı sonuca varılır.
Dolayısıyla resmi nikâh kıyıldığında yukarıdaki rükünler, şartlarıyla birlikte yerine getirilirse ayrıca imam nikâhı kıymaya gerek yoktur." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda, Batman İl Müftülüğü tarafından düzenlenen "Kur’an Ziyafeti" programında, dünya birincisi hafızlar okudukları Kur’an tilavetleriyle gönülleri mest etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki hutbede, nefsi ve nesli ifsat eden büyük günahlardan biri olan zinanın toplumsal tahribatına vurgu yaptı.
Adana’da düzenlenen Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan vatandaşlar, programın sadece bir anma değil, Peygamber Efendimizin mücadelesini hatırlatma ve ümmete direniş ruhunu aktarma sorumluluğu taşıdığını vurguladılar.
Gaziantep'te düzenlenen "Türkiye 10'uncu Uluslararası Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Birinciler Birinciliği" programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kur'an-ı Kerim'in tüm yönleriyle mucize olduğuna vurgu yaptı.