26 bin kibrit çöpünden cami maketi yaptı

Gaziantepli kilim ustası Yaşar Elbir, büyük bir sabır ve özveriyle 4 ayda yaklaşık 50 bin kibrit çöpünden Sultan Ahmet Camisinin maketini yaptı.
Gaziantep’te ilerlemiş yaşına rağmen asırlık dokuma tezgâhının başında farklı desenlerde el emeği ve göz nuru kilimler dokuyan Yaşar Elbir (75), bu mesleğinin yanı sıra kibrit çöpünden de maketler yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor.
1998 yılında kızını ziyaret için gittiği Hollanda'da gördüğü maketlerden esinlenerek kibrit çöplerinden maket yapmaya başlayan Elbir’in yaptığı maketler gerçeğini aratmıyor.
Sultan Ahmet Camisi, Antep Kalesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Eyfel Kulesine kadar çok sayıda eserin maketini yapmayı başaran Elbir, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıldır bu hobisini sürdürdüğünü söyledi.
“Ben bunları bir hobi olarak yapmaya başladım.” Diyen elbir, “İlk maketimi Hollanda’da yaptım. İstanbul’un Boğaz Köprüsünü yapmaya karar verdim. Bana ‘yapamazsın’ dediler. Bende ‘yaparım’ dedim. Bunu üzerine bu köprüyü yaptım. Ondan sonra Türkiye’ye geldiğimde ikincisini de burada, evde yaptım. Ondan sonra Sultan Ahmet Camisini, Eyfel Kulesini, Antep Kalesini yaptım. Bu maketler bana bir hobi oldu. Ondan sonra bu şekilde meşgul oldum, gittim.” ifadelerini kullandı.
Maketleri kibrit çöpünden yaptığını belirten Elbir, konuşmasına şöyle devam etti: “Tutkal ile kibrit çöplerini birbirine yapıştırıyorum. Bu maketlerin her biri 2-3 ay gibi sürüyor. Yani öyle dışarıdan göründüğü gibi kolay değil.”
Maketlerden bugüne kadar hiçbirini satmadığını belirten Elbir, maketleri satmayı düşündüğünü ancak çocukları istediği için onlara vereceğini söyledi.
Elbir, çalışmalarını sergilemek için Bursa Büyükşehir Belediyesinden teklif aldığını ancak ilk sergisini Gaziantep'te açmak istediğini vurguladı.
“Alan olursa satarım.” diyen Elbir, “Bu zaman kadar hiç satmadım. Bu maketler gibi 3-4 tane daha var. Onlarda evde duruyor. Bu bana bir hobi oldu. Bu maketleri genellikle geceleri işim olmadığı zaman evde yapıyorum. Bazen gündüzleri işim olmadığında burada yapıyorum. Bir de bu iş sabır işidir. emek isteyen bir iş olduğu için sabırlı olacaksın.” dedi.
Yaptığı maketlerin büyük bir ilgi gördüğünü belirten Elbir, tüm maketlerinin kendisi için ayrı bir önem taşıdığını belirterek, kendisine fotoğrafı getirilen her türlü eserin maketini yapabildiğini kaydetti.
Yapımına başladığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü tam olarak hazır olmamasına rağmen büyük bir ilgi gördüğünü anlatan Elbir, daha önce ise Sultan Ahmet Camisi, Gaziantep Kalesi gibi çok sayıda eserin maketini yaptığını ifade etti.
Maketin yapımında zorluklar yaşamasına rağmen asla vazgeçemediğini söyleyen Elbir, şunları söyledi:
“Maketi yaparken sabretmenin önemini bir kez daha anladım. Kilim dokumak kadar zor bir iş. Ancak ilk olmasına rağmen başardım ve insanların takdirini kazandım. Bu benim için büyük gurur kaynağıdır. Bu Sultan Ahmet Camisini 26 bin, Gaziantep Kalesinin maketinde de 24 bin kibrit çöpü, 3 kilogram tutkal kullandım.”
Elbir, yaptığı eserlerine ışıklandırma yaparak süslediğini ve eserlerini 400 ile 500 lira arasında sattığını da sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şırnak Cizre'de okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen 7'den 70'e Okuyan Cizre" kitap yarışmasında, ilkokuldan yetişkinlere kadar her yaştan vatandaş kitaplarla buluştu. Proje sonunda 70 kişi ödül almaya hak kazandı.
Battalgazi ilçesinde hayırseverlerin destekleriyle 2 katlı olarak inşa edilen, 180 metrekare alana sahip olan 400 kişinin aynı anda ibadet edebileceği Evliyaoğlu Camii'nin açılışı gerçekleştirildi.
Medya eleştirmeni Mustafa Karakaş, Türkiye’de sinemanın kuruluşundan itibaren İslami değerlerin sistematik şekilde sansüre uğradığını, günümüzde ise Müslümanların medya mühendisliğiyle hedef alındığını söyledi. Karakaş, İslami camianın medya üretiminde ciddi eksiklikler yaşadığını da vurguladı.
Siirt’in yöresel tatlıları ve zengin mutfağının tanıtılması amacıyla bu yıl 4’üncüsü düzenlenen yöresel yemek yarışması, yoğun ilgi gördü.