Hasankeyf'i görmek isteyen yerli yabancı turistler akın etti

Son zamanlarını yaşayan eski Hasankeyf'i görmek isteyen yerli yabancı turistler Hasankeyf'e akın etti.
Ilısu Barajı altında kalacak olması nedeniyle son zamanlarını yaşayan eski Hasankeyf'i görmek isteyen yerli yabancı turistler tarihi Hasankeyf'e akın etti.
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği ve dönüş yolunda insanların gözlerini kendine mahpus eden kadim kent, Hz. Ömer'in hilafeti döneminde İslam topraklarına katıldı. Osmanlı dönemiyle beraber Hasankeyf olarak anılan kent, kayalara oyulmuş binlerce mağaradan dolayı 'Mağaralar Şehri' ya da 'Kayalar Kenti' anlamlarını ihtiva eden Hısn-ı Keyfa olarak da anılmıştır.
Medeniyetler tarihini, sırtında taşıdığı mağaralara bir bir işleyen Hasankeyf, insanın zaman içerisindeki serüvenini çehresine yansıttığı gibi büyük bir manevi mirasa da sahip olduğu biliniyor.
Ilısu Barajı altında kalacak olan Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf, turistlerin yoğun ilgisini gördü. İlçe, sular altında kalmadan görmek isteyenlerle doldu. Antik kent Hasankeyf'e gelen ziyaretçiler sayısında son dönemlerde arttığı görülüyor.
Baraj çalışmaları nedeniyle işlerinde düşüş yaşandığını belirten Hasankeyf esnafı, son demlerini yaşayan eski Hasankeyf'i görmek isteyen yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladığını ve işlerde canlılık olduğunu ifade ettiler.
"Hasankeyf'e büyük bir yerli ve yabancı turist akını oldu"
Konuyla ilgili bilgi veren Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz (Çoban Ahmet), son aylarını yaşayan eski Hasankeyf, yerli yabancı misafirleri ağırladığını söyledi.
Akdeniz, "Bu yıl gerçekten Hasankeyf'e büyük bir yerli ve yabancı turist akını oldu. Turistlerin gelmesi Hasankeyf halkını memnun etti. Hasankeyf'in son zamanlarını yaşayacak olması, insanların daha çok ilgisini çekiyor. Bizim halktan isteğimiz eski Hasankeyf ile yeni Hasankeyf arasında teknelerle, sallarla bağ kurarak ziyaret etmelerini istiyoruz. Hasankeyf, bir cazibe merkezi olduğu için herkesi buraya davet ediyoruz. İnsanlar Hasankeyf'e büyük bir teveccüh gösteriyor." dedi.
Hasankeyf'e herkesin teveccüh gösterdiğine dikkat çeken Akdeniz, "Taşınan kültür varlıkları; Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Kızlar (Eyyubiler) Camii, minareler ve diğer camiler, yeni Hasankeyf'imizde müzemizle beraber kültürel park olarak çok güzel bir yer hazırlanmış. Tarihimizi nasıl gelecek nesillere devrettiğimizi görecekler. Tarihimiz sular altında kalmaktansa taşıyıp gelecek nesillere bin yıl daha yaşatmaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.
"Hasankeyf su altında kalacağı için turistler son bir kez görmek istiyor"
Hasankeyf'te yıllardır esnaf olan Zeki Kaya, "Hasankeyf'te 10 yılı aşkındır esnafım. Hasankeyf sular altında kalacağı için yerli ve yabancı turistlerin yoğun akınına uğramış. Geçen senelere göre bu sene işimiz biraz daha iyidir çok şükür. Hasankeyf su altında kalacağı için -büyük ihtimalle bu sene sondur- bundan dolayı da turistler 'Hasankeyf'i son bir kez daha görelim.' diyorlar. Havalar çok sıcak olmasına rağmen hem yerli hem yabancı turistler geliyor. Allah'a hamdolsun bu şekilde işimizi sürdürüyoruz." şeklinde konuştu. (Mehmet Sait Çelik–İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yaz Kur'an kurslarına katılan 300 çocuk, Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Camii'nde bir araya gelerek yapılan etkinliklerle gönüllerince eğlendi.
Gaziantep Bakırcılar Çarşısında 65 yıldır bakırcılık yapan bakır ustası Cahit Çalı, günümüzdeki bazı hastalıkların insanların bakır kullanımını bırakmasından sonra ortaya çıktığını kaydetti.
"Yaz Okulu" kapsamında 15 ülkeden Malatya'ya gelen misafirler, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin konuğu oldu.
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, 25 çocuk için toplu sünnet töreni düzenlenerek çocuklar sünnet edildi.