Adilcevaz bastonları Avrupa’daki fuarlarda sergilenecek

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Cumali Birolu’un aileden üçüncü kuşak olarak ürettiği bastonlar, Avrupa’da düzenlenecek fuarlarda sergilenecek.
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde üretilen bastonlar, düzenlenecek fuarlarda sergilenmek üzere Avrupa yolculuğuna çıkıyor. Selçuklu başta olmak üzere birçok motifin işlenerek sanata dönüştüğü bastonlar, ülke sınırlarını aşmaya başladı.
Sanatta olan ilgi ve desteğin azaldığı günümüzde, kendi imkânlarıyla sanatlarını ayakta tutmaya çalışan sanatkârlar, gösterdikleri azim ve başarının neticesinde Avrupa’da düzenlenen fuarlardan teklifler almaya başladılar.
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Cumali Birolu’nun aileden üçüncü kuşak olarak ürettiği bastonları, 20-22 Aralık tarihlerinde Almanya’nın Dusseldorf ile 27-29 Aralık tarihleri arasında Hollanda’nın Gorinchem kentlerinde düzenlenecek Kazel Expo fuarlarında sergilenecek.
Almanya ve Hollanda’da düzenlenecek fuara, Türkiye’den 8 sanatkâr davet edildi. Filografi, bakır, baston, koza sanatı, kemençe gibi 8 ayrı sanat sergilenecek. Çağrılan sanatkârlardan Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde aileden üçüncü kuşak baston imalatı yapan Cumali Birol da var.
"Bitlis’te üretilen bastonlar Avrupa yolunda"
Düzenleneceği fuarda Bitlis ve ilçelerini tanıtacaklarını, çok ilgi gösterilen ve kendisinin yaptığı Payitaht bastonunu sergileyeceğini belirten Cumali Birol, Avrupa’da ilk kez bir fuarda Adilcevaz bastonunu tanıtma fırsatı bulacaklarını söyledi.
Birol, "Burada yaptığımız ürünleri tanıtacağız. Oralarda ‘Payitaht Abdülhamit’ bastonuna çok ilgi var. Onu tanıtacağız. Ebruli baston, küçük minyatürlü bastonları tanıtacağız. Orada uygulamalı ebruli bastonlar yapacağız. Daha sonra aynı firma 10 ayrı ülkede bu tarz fuarlarla ilgili davetini gönderdi. İnşallah bunlara da katılarak ilimizi, ilçemizi tanıtacağız." dedi.
"Severek yapılan her iş başarıya ulaşır"
Adilcevaz bastonunun yapımı ve özelliğine de değinen Birol, şunları söyledi:
"Adilcevaz bastonunu biliyorsunuz tamamen el sanatları olan bir ürünümüz. Ceviz ağacı, manda, sığır ve koç boynuzunda yaptığımız ürünler. Mesleğimizi severek yapıyoruz. Severek yapılan her iş başarıya ulaşır. Kültür Bakanlığı tarafından birçok ülkeye gönderildik. Ama ilk defa Avrupa ülkesine gidiyoruz. Avrupa ülkesinde ilk defa Bitlis ve Adilcevaz bastonunu tanıtacağız. Çin desenli bastonları, sedef kakma ürünleri, Payitaht bastonunu, ebru deseni bastonları, ay yıldızlı Osmanlı turası ve ay yıldızlı 925 ayar gümüş olan bastonları, kemik kakma, kartal başlı bastonlarımızı sergilemeyi hedefliyoruz." (Şükrü Tontaş-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yüzyıllardır sürdürülen geleneksel keçecilik (yerel adıyla qülav), unutulmaya yüz tuttu.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası Aile Fuarı’nda üç gün boyunca çeşitli faaliyetler yürüten İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Başkan Yardımcısı Fatih Taş, “Ailede sağlanacak mutluluk, huzur ve saadet, toplumun da düzelmesine vesile olacaktır.” dedi.
Uluslararası Aile Fuarı kapsamında İDEV standında çocuklarla bir araya gelerek çizimlerini paylaşan Karikatürist Mikail Çiftçi, "Aile teması, tehlike altındaki en değerli kurumdur." dedi.
Uluslararası Aile Fuarı’nda konuşan İlahiyatçı-Yazar Özkan Yaman, ailenin korunması ve güçlenmesi için herkesin üzerinde uzlaşacağı '7 T' kuralını paylaştı. Yaman, "Kur’an ve sünnet derdiniz olursa, aile dertleri küçülür, kaybolur." dedi.