Gaziantep’in 2 buçuk asırlık çarşısı: Almacı Pazarı

Gaziantep'in en eski çarşısı olarak bilinen 250 yıllık Almacı Pazarı, ahilik anlayışı, kültürel tarihi ve kuşaktan kuşağa aktarılan meslekleriyle öne çıkıyor.
Gaziantep'te ‘yöresel ve organik ürün' denilince akla ilk gelen yer olan tarihi Almacı Pazarı, 250 yıllık geçmişiyle ahilik anlayışı, kültürel tarihi ve kuşaktan kuşağa aktarılan meslekleriyle öne çıkıyor.
Kültür yolu üzerinde bulunan tarihi çarşı sadece Gazianteplileri değil Türkiye'nin farklı noktalarından gelen insanların da uğrak yeri haline gelmiş durumda.
Geçmişte elma meyvesinin nadir bulunması ve bu tarihi pazarda tane ile satışa sunulması nedeniyle Elmacı/Almacı Pazarı ismiyle anılır olan pazarda, çeşitli baharatlar, Antep fıstığı, kışlık kuruluklar, acılı acısız salçalar, şire türleri, sucuk, pestil, muska ve kuru üzümler satılıyor. Çarşı ziyaretçilerine Gaziantep'in toprağında yetişen tüm ürünlerin koleksiyonunu sunuyor.
Gaziantep'te Kürkçü Hanı ve Bakırcılar Çarşısı'nın hemen karşısında yer alan pazar, yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeri. Pazarda dükkânlar yaz mevsiminde patlıcan, biber ve kabak kuruları; kış mevsiminde ise kuruyemiş çeşitleri, üzümden yapılan bastık, sucuk, dilme, biber ve domates salçaları ile süsleniyor. Her birinin etrafa yayılmasıyla ortaya çıkan koku insanları adeta mest ediyor. Tavanlardan sarkan kurutulmuş biber, patlıcan, kabak ve bamyaların rüzgarın etkisiyle birbirine değmesi sonucunda çıkan sesler güzel bir armoni oluşturuyor.
Fıstığın tezgahlardaki üstünlüğü çarşıdaki bütün dükkanlarda kendisini hissettirirken, kavrulmuş tuzlu fıstığın yanı sıra mevsimine göre taze ben fıstık, ağaç altı ve kuru kırmızı fıstıklar da yer alıyor.
Pazarın geçmişinin 250 yıl önceye dayandığını belirten Almacı Pazarı esnaflarından Turan Efendioğlu, tarihi çarşının ismini daha önce bu pazarda sadece elma ve armut satılmasından aldığını anımsattı.
Yıllar önce elmaların müşteriye teneke ile cam bölme arasında sunulduğu bilgisini veren Efendioğlu, "Bu çarşımız Gaziantep'in en eski tarihi çarşısıdır. Gaziantepliler burayı Almacı Pazarı diye bilirler. Elmanın fiyatının yüksek olması nedeniyle o dönemde sadece hasta ziyaretlerine götürülürdü. Fiyatının yüksek olması sebebiyle elma tane ile satılırmış. Şuanda Almacı Pazarı'nda elmanın sadece ismi ve pazarın ismi ile örtüşen kocaman bir taş elma kaldı. Burası adeta bu şehrin kalbi o dönemden gelen bir çarşı şimdilerde bizim adeta göz bebeğimiz." dedi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şırnak Cizre'de okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen 7'den 70'e Okuyan Cizre" kitap yarışmasında, ilkokuldan yetişkinlere kadar her yaştan vatandaş kitaplarla buluştu. Proje sonunda 70 kişi ödül almaya hak kazandı.
Battalgazi ilçesinde hayırseverlerin destekleriyle 2 katlı olarak inşa edilen, 180 metrekare alana sahip olan 400 kişinin aynı anda ibadet edebileceği Evliyaoğlu Camii'nin açılışı gerçekleştirildi.
Medya eleştirmeni Mustafa Karakaş, Türkiye’de sinemanın kuruluşundan itibaren İslami değerlerin sistematik şekilde sansüre uğradığını, günümüzde ise Müslümanların medya mühendisliğiyle hedef alındığını söyledi. Karakaş, İslami camianın medya üretiminde ciddi eksiklikler yaşadığını da vurguladı.
Siirt’in yöresel tatlıları ve zengin mutfağının tanıtılması amacıyla bu yıl 4’üncüsü düzenlenen yöresel yemek yarışması, yoğun ilgi gördü.