Geçimlerini el yapımı halı kültürünü yaşatarak sağlıyorlar

Çamdere köyü sakinleri, geçimlerini yöresel halıları el yapımı tezgâhlarda dokuyup temin etmeye çalışıyorlar.
Adıyaman’ın Sincik ilçesine bağlı Çamdere Köyünde ikamet eden köy sakinleri Adıyaman’a has olan ve bölgede “Kürt Halısı” olarak bilinen el yapımı, tarihi değere sahip halıları geleneksel yöntemler ile yapımına devam ediyorlar.
350 hane ve yaklaşık 3 bin nüfusa sahip olan Çamdere köyü, köy halkının yüz de 80’ini el yapımı halıları dokuyup geçimini temin etmektedir. Dokuma işleminden önce yapılan işlemlerde erkekler daha etkin çalışırken dokuma safhasında ise kadınlar maharetlerini sergiliyorlar.
Halı dışında yastık ve namazlıklarının da el yapımı tezgâhlarda imal edildiği köyde tecrübeli yaşlılar, kırpılmış koyun yünlerini çıkrıklarda eğiterek ip haline getiriliyor. İp haline getirilen yünler kazanlarda kaynatılıp renklendirildikten sonra maharetli hanımların ellerinde şekillenerek değişik motifler ile halı haline gelmektedir. Bu şekilde köydeki insanlar işsizlik sorununu bir nebze de olsa ortadan kaldırmışlar.
“İç piyasada pazar bulabiliyoruz”
Köyde dokunan halılar ile ilgili bilgi veren köy muhtarı Abuzer Güzel, el yapımı halıların artık dışarıda ilgi görmediğini satışın daha çok Adıyaman’ın kendi iç piyasasında yer bulabildiğine değindikten sonra, “Bir ailede 3 kişi halı dokuma işi ile uğraşıyor ise o aile de 10 işi var demektir. Onlar da bu işten elde edilen gelir ile geçimlerini temin ediyorlar.” İfadelerini kullandı.
Yünleri Adıyaman dışında temin ettiklerini söyleyen Güzel, “Malatya’dan aldığımız yünleri buraya getirerek ip haline getiriyoruz. Boyaması, masrafı ve diğer giderler deyince çok masraf oluyor. Fakat halı artık para etmiyor. Verdiğimiz emeğin karşılığını alamıyoruz.” dedi.
Bir halının üretim süresinin yaklaşık 3 ay sürdüğünü dile getiren Güzel, “Bir çift halının yünü ile beraber dokumasını 3 bayan bir ay gibi bir süre içerisinde ancak bitirebiliyor. Fakat şu sıralarda para etmiyor. 4 ile 5 bin lira arasında satılıyor. 7 bin lira civarında satılması gerekiyor ki masrafını kurtarabilsin. Halıya talep dışarıdan yoktur. Adıyaman’ın içerisinde gelen talepler var. Köyün yüzde 80’ini halıcılık ile uğraşıyor. Bizim geçimimiz halıcılıktır. Köydeki bayanların hepsi dokuma işi ile uğraşıyor.” İfadelerini kullandı.
Yünleri boyama işi ile uğraşan Abuzer Dikici, eski kökboyalarının kalmadığını şimdilerde ithal edilen boyalar ile yünlerin boyandığını dile getirdikten sonra şu ifadeleri kullandı: “Biz burada ipleri boyuyoruz. Boyadığımız ipler halı olduktan sonra onları köylere satıyoruz. Halıları el işçiliği ile yapıyoruz. Yünleri getirip boyuyoruz, daha sonra onları dokuyoruz. Dokuduğumuz halıların bir özelliği de kışın sıcak, yazın ise serin olmasıdır.” (Cemil Özdaş – İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
FETÖ'nün 9 yıl önceki darbe girişimi sırasında okunarak Müslümanlara büyük moral kaynağı olan selalar, saat 00.13 itibarıyla Türkiye genelindeki 90 bin camide aynı anda yeniden okundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Anma Programı’nda yaptığı konuşmada, “FETÖ ile mücadelemiz hız kesmeden, aynı kararlılıkla devam edecek. Burada toprağa düşen kahramanların kanını asla yerde bırakmayacağız. Devletine ihanet edenler, milletine kurşun sıkanlar, ruhunu 1 dolara satan alçaklar bunun bedelini mutlaka ödeyecekler.” dedi.
Batman Valiliği tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin 9. yıl dönümünde Atatürk Parkı’nda düzenlenen anma programında; Kur'an tilaveti, sergi açılışı, ödül töreni ve mehteran gösterisi gerçekleştirildi. Vali Ekrem Canalp, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu tespit edilen yurt dışındaki üniversiteleri tanımama ve bu okullardan mezun olanlara denklik vermeme uygulaması kapsamında 41 üniversitenin kara listede bulunduğunu duyurdu.