Kudüs ve Hukuk Platformu tarafından hazırlanan bilgilendirmede sosyal medya şirketlerinin soykırımı destekleyici siyonist zorbalığına karşı hukuki mücadele yürütmek mümkün olduğunu açıkladı.
İşgalci siyonist katillerin bir asırdır işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki katliamları dur durak bilmiyor. siyonistlerin yaptığı katliam ve soykırımla birlikte 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana özellikle Filistin, HAMAS, Filistinli mücahitler ile HAMAS liderleriyle ilgili sosyal medyada yapılan paylaşımlara sansür uygulanıyor.
Yapılan bu sansüre karşı vatandaşların hukuki süreç ile ilgili Kudüs ve Hukuk Platformu tarafından bilgilendirme yapıldı.
Yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:
"Sosyal medya şirketlerinin soykırımı destekleyici siyonist zorbalığına karşı hukuki mücadele yürütmek mümkündür. Filistin hakkında yaptığı paylaşımı kaldırılan, hesabı kapatılan, karartmaya uğratılarak görüntülenmesi düşürülen, ayrımcılığa maruz kalan ve ifade hürriyeti ihlal edilen herkesi çalışmamıza katılmaya ve iki adımda siyonist sosyal medya ablukasına karşı harekete geçmeye davet ediyoruz. İlgili sosyal medyaya aşağıda yer alan 1 numaralı itiraz dilekçesini düzenleyerek başvuru yaptıktan ve ret cevabı geldikten sonra https://ebasvuru.tihek.gov.tr adresinden TİHEK başvuru sayfasına giriş yaparak aşağıdaki adımları sırasıyla takip etmelisiniz." denildi.
takip edilecek adımlar ise, şöyle sıralandı:
"Yeni Başvuru Ekle > Gerçek Kişi Başvuru > Kişisel Bilgilerin Doldurulması > hakkında başvuru yapılan taraf kısmına; ilgili sosyal medya şirketinin ismini yazmalısınız. (Facebook, Whatsapp, Instagram için Meta Ltd. Şti.)
Başvuru Konusunu; Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik >
Başvuru alt konusu; felsefi ve siyasi görüş temelli ayrımcılık iddiası >
Başvuru ile ilgili taleplerinizi yazınız kısmına; aşağıda yer alan 2 numaralı başvuru dilekçesini düzenleyerek yazmanızı ve Belge Ekle kısmında ihlale neden olunan paylaşımın, itiraz başvurusunun ve başvuru cevaplarının ekran görüntülerini mutlaka ek olarak ekleyiniz. >
İlgili sosyal medyaya yaptığınız itiraz başvurusuna ilişkin bilgileri doldurunuz. İleri sekmesine tıklayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Dilekçe örnekleri; ilgili sosyal medyaya başvuru metni; herhangi bir kural ihlali içermeyen, israil tarafından gerçekleştirilen soykırım karşısında Filistin’i desteklemeyi amaçlayan … tarih … saatte yaptığım paylaşımımın kaldırılması ayrımcılık yasağının ve ifade hürriyetinin ihlalidir. Gecikmeksizin paylaşımın tekrar siteye yüklenmesini talep ederim. Aksi halde yasal tüm haklarımı kullanacağımı ihtar ederim. TİHEK’e itiraz başvuru metni; … Sosyal medya şirketi tarafından sistematik olarak Filistin’i destekleyici paylaşımlar kaldırılmakta, karartmalar uygulanarak paylaşım erişimleri düşürülmektedir. Herhangi bir kural ihlali içermeyen, soykırıma maruz kalan Filistin’i desteklemeyi amaçlayan … tarih … saatte yaptığım paylaşımım kaldırılmıştır. … Tarihte yaptığım itiraz başvurusuna rağmen ihlal ortadan kaldırılmamıştır. Ayrımcılık yasağının ve ifade hürriyetinin ihlaline sebep olan sosyal medya şirketine karşı en üst sınırdan idari para cezası kararı verilmesini talep ederim."
"Sosyal medya şirketleri israil lehine paylaşımları öne çıkartmaktayken, Filistin lehine olanlarını özellikle karartmaktadır"
Konuyla ilgili İLKHA'ya konuşan Kudüs ve Hukuk Platformu Başkanı Av. Mustafa Eminoğlu, "Malumlarınız olduğu üzere sosyal medyada özellikle meta grubunun alt bünyesinde barındırdığı Facebook, Whatsapp, Instagram gibi medyada Filistin'e destekleyici paylaşımlar sansüre uğramakta. Filistin'e destekleyici içerikler kararma uygulanmakta. Normal bir içerik binlerce görüntüleme alırken, Filistin veya Gazze yazıldığı an görüntüler 10'lara 20'lere düşüyor. Bu asıl en temelde ayrımcılık yasasının bir ihlalidir. Ayrımcılık yasağı siyasi, dini, etnik herhangi bir nedenle diğer grubun dışlanması ötekileşmesidir. Bu sosyal medya şirketleri israil lehine paylaşımları öne çıkartmaktayken Filistin lehine olanlarını özellikle baskılamakta karartmaktadır. Bu ayrımcılık yasağının ve ifade hürriyetinin temelde ihlalidir. Bununla ilgili olarak da Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumunun (TİHEK) başvurularla karar verme yetkisi var. Bunu da yapacağımız çalışmayla duyurmak istiyoruz. Sosyal medya şirketlerinin siyonist tahakkümü siyonist ablukanın kırılması için hukuki yasal her türlü mücadelenin verilmesi gerektiğini önemle vurguluyoruz." dedi.
"Sansür uygulanan vatandaş öncelikle o sansüre sebep olan sosyal medya şirketine itiraz etmesi gerekiyor"
Sansüre maruz kalan vatandaşların neler yapılacağı hakkında da bilgi veren Eminoğlu, "Sansür uygulanan vatandaş öncelikle o sansüre sebep olan sosyal medya şirketini örneğin Instagram'a bir fotoğraf yükledi ve kaldırıldı. Şikayet (itiraz) etmesi gerekiyor. Instagram'a itirazı üzerine Instagramcada eğer ihlal giderilmezse fotoğraf tekrar yüklenilmezse veya itiraz ret edilirse Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu'na başvuru yapması gerekiyor. Bu başvuru süreci aslında oldukça kolay e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirler. Bununla ilgili Kudüs ve Hukuk Platformu'nun çalışmalarının takip etmeleri önemle duyurulur. Orada süreci anlatacak şekilde hukukçu akademisyen arkadaşlarımız çalışmalar yürütüyorlar." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), Türkiye'deki akaryakıt sektöründe kayıp ve kaçakları önlemeyi hedeflese de, sektördeki işletmeler için büyük bir ekonomik yük oluşturuyor. Sektör temsilcileri, bu sistemin uygulanmasının akaryakıt istasyonları ve ticari araçlar üzerindeki maliyet baskısını artıracağına dikkat çekiyor.
Burs artışı duyurusunun ardından yapılan açıklamalar, üniversite öğrencilerinin karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukları gözler önüne serdi. Öğrenciler, burs artışının enflasyon karşısında alım gücünü iyileştirebilmesi için çok daha fazla artırılması gerektiğini savunuyor.
Cizre İlçe Vaizi Abdullah Gökalp, yılbaşı kutlamalarının İslam'a aykırı olduğunu belirterek uyarılarda bulundu. Gökalp, bu tür kutlamaların inançları zedelediğini ve Müslümanları diğer toplumlara benzettiğini ifade etti.
Klinik Psikolog Elif Özçelik, fiziksel, sosyal ve siber zorbalık şeklinde gerçekleşen akran zorbalığının çocuklarda psikolojik sorunlara yol açtığı, kimilerini intihara kadar sürüklediğini, bu işin önüne geçilebilmesi için eğitimcilere ve ailelere büyük görev düştüğünü söyledi.