Prostat hastalık mı?

Halk arasında hastalık olarak bilinen prostat ile ilgili konuşan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Rıza Sığırcı, prostatın erkeklerde idrar borusunu kaplayan doğal bir organ olduğunu, büyüdüğünde idrar şikâyetlerine sebep olduğunu söyledi.
Yaşlandıkça büyüyen ve içinden geçen idrar kanallarını sıkıştıran prostat, idrar çıkışını sağlayan idrar torbası ve kaslardan oluşmuş bir yapıya sahiptir.
Prostat idrar kanallarını sıkıştırsa da bu duruma cevap olarak idrar torbasının kasları genişler ve idrar torbası daha kuvvetli kasılmaya başlar. Bu aşamalarda hastanın şikâyeti olmasa da zaman geçtikçe büyümeye devam eden prostat, idrar torbası kaslarının yorulmasına neden olur ve hastaların idrar akımı yavaşlar.
Erkeklerde doğal bir organ olan prostat ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Rıza Sığırcı, prostatın büyümesi halinde hastalığa sebep olduğunu, 45 yaşından sonra erkeklerin yılda 2 defa tahlil yaptırarak oluşabilecek sorunlara karşı önlem alabileceklerini ifade etti.
Öncelikle ürolojinin tanımına ilişkin bilgi veren Sığırcı, "Üroloji Latince veya Yunanca idrar demektir. Eski nesilde bevliye denir. Bevl idrardır. Erkeklerde idrar ve cinsel yol, kadınlarda ise sadece idrar yollarının cerrahi hastalıklar ağırlıklı olmak üzere bakan branşa üroloji denir." diye konuştu.
Halk arasında hastalık olarak algılanan prostatın aslında kalp, el gibi doğal bir organ olduğunu belirten Sığırcı, "Prostat, erkeklerde bulunan bir organdır. Kelime anlamıyla önde durandır. Pro ön demektir. Statü konum demektir. Aslında bu erkeklerde mesanenin önünde, idrar borusunun etrafını kapsayan bir organdır. Aynı kalbimiz gibi doğal bir organdır. Kalp hastalığımız olduğunda 'kalbim var' diyoruz. Her organ yaşı itibarıyla yozlaşır. Prostat da 14-15 yaşında olgunlaşmaya başlayıp ileri yaşlarda yozlaşıyor. Böylece prostatın doğal olmayan büyümeleri olunca yolu daraltır. 45 yaşından sonra mutlaka ön tedbirler almak gerekir. Çünkü sinsice büyüyen prostat kanserleri var. Sidik torbasının önünde durduğu için büyüyünce de idrar şikâyetleri başlıyor. Genelde insanlar bundan şikâyetçi. Biz buna iyi huylu büyüme diyoruz. Halk arasında 'prostatım var' denildiğinde kastedilen budur. Ancak 45 yaşından sora mutlaka yılda 2 defa kan tahlili yaparak erken tedbir alıp prostat kanserlerinden tamamen kurtulabilirsiniz. Bir de gençlerde, orta yaşlarda, genelde düzensiz hayatı olanlarda prostat iltihabı olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Aile, toplumun en güçlü dayanak noktasıydı. Ancak dijital içerikler, bireysel yaşam dayatmaları ve yozlaşan değerler bu yapıyı derinden sarsıyor. Av. Fatma Aba Harmancı, aile kurumuna yönelik saldırıları, toplumu çöküşe sürükleyen sebepleri ve çözüm yollarını İLKHA’ya anlattı.
Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, "Gayrimüslimlerin oluşturduğu, bizim de desteklediğimiz Hanzala Gemisi, 9 bin kilometre uzaktan geliyor. Bizler Gazze'ye en yakın ülkelerden biriyiz ama hala limanlarımızdan Gazze'ye doğru bir gemi yola çıkmadı." dedi.
Yaz tatilinin gelmesiyle birlikte, çocukların tatilde ekran başında mı yoksa dışarıda mı vakit geçirmesi gerektiği konusunu vatandaşlara sorduk. Bazı ebeveynler sıkı bir planlama yapmayı tercih ederken, bazıları ise "Çocuk çocukluğunu yaşasın" görüşünü belirtti.
Sağlıklı ilişkilerin tartışmasız değil, yapıcı iletişimle sürdürüldüğünü belirten Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Şeyma Önür, sosyal medyadaki yapay mutlulukların ise ilişkilere zarar verdiğini vurguladı.